Egypte: rel kritische blogger

Egyptes hoogste aanklager heeft gisteren de aanhouding gelast van vijf prominente oppositie-activisten op beschuldiging van het aanzetten tot geweld tegen de regerende Moslimbroederschap van president Mohammed Morsi. De oppositie veroordeelde de actie van de aanklager meteen als een aanval op de democratie.

Onder de activisten die mikpunt van de aanklager zijn, is Alaa Abdal-Fattah, een bekende blogger die een symbool werd van de opstand tegen president Mubarak in januari-februari 2011. Hij kondigde gisteren aan zich later vandaag bij de aanklager te zullen melden. Abdal-Fattah beschreef het arrestatiebevel als bewijs dat de aanklager, die eind vorig jaar door Morsi werd benoemd, op de hand is van de Moslimbroederschap.

Bij de gevechten op vrijdag tussen oppositiebetogers en aanhangers van de Moslimbroederschap werden in Kairo zeker 130 mensen zodanig gewond dat ze in ziekenhuizen moesten worden opgenomen. Een adviseur van Morsi, Pakinam al-Sharkawy, onderstreepte dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen „vrijheid van meningsuiting en geweld, straatschenderij en oproepen daartoe”.

Maar een woordvoerder van de seculiere oppositiecoalitie zei dat „we ons bedreigd voelen”. „We zien dit als een complete terugval voor de democratie en we verwachten het ergste.” (Reuters)