DNB zag probleem vóór SNS-overname

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het klantenbeleid en de klantenkennis bij Bouwfonds Property Finance als ‘onvoldoende’ beoordeeld, een jaar voor de overname door bank en verzekeraar SNS Reaal. Dit blijkt uit interne documenten van SNS.

Toezichthouder DNB bezocht het bedrijf dat vastgoed financiert in 2005 om na te gaan wat het Bouwfonds deed om te weten aan wie het tientallen miljoenen aan krediet verstrekte. De toezichthouder heeft „geoordeeld dat het formele beleid, implementatie en toepassing ervan onvoldoende waren”, aldus een auditrapport van SNS Reaal net na de overname. In de parlementaire hoorzitting van 8 maart stelde DNB nog dat er „geen signalen” waren dat er iets mis was.

Ook onder SNS Reaal bleek het bedrijf niet altijd te weten met wie het zaken deed. In 2007 verstrekte SNS Property Finance voor een vastgoedproject in het centrum van Aken 10,9 miljoen aan een bedrijf van onder anderen de omstreden oprichter van Bouwfonds Bertus Pijper en van een crimineel, een maand na diens arrestatie waarover media berichtten. De bank wist al dat deze crimineel, de architect Hans Kahlen, betrokken was bij zes faillissementen en was aangeklaagd voor vastgoedfraude. De Duitser kreeg in 2011 vier jaar cel voor de vastgoedfraude. In dat jaar roemde een jurist van de bank hem in een memo aan de kredietcommissie nog als „drijvende kracht” achter het project en gaf de bank hoog op van zijn „excellente netwerk”.

Begin 2012 had de bank in totaal 97,8 miljoen euro uitstaan in het project. Er was toen nog niets gebouwd. Misstanden bleven onopgemerkt tot de bank in april 2011 forensisch onderzoeksbureau Holland Integrity Group het project, met enkele andere projecten, liet doorlichten. Panden in Aken bleken in korte tijd en voor hoge prijzen van hand tot hand te zijn gegaan via bevriende bedrijven. De eigenaren onttrokken hoge beloningen aan het project, maar het project zelf leed verlies. De bank zei het krediet te hebben teruggekregen.

Eerder bleek SNS Property Finance ook in Frankrijk jaren zaken te hebben gedaan met bedrijven en personen die betrokken waren bij fraude met vakantiehuizen. De zaak werd sinds 2009 beschreven in onder meer Le Monde, maar berichten bereikten SNS Reaal pas begin 2012. De directie van SNS Property Finance bleef aan na de nationalisatie, bestuurders van het moederbedrijf vertrokken.