'Dikkertje Dap, ja, die ken ik wel'

Gewoon via het eigen ‘digibord’ in de klas zongen zeventigduizend kleuters gisteren live mee met een concert vanuit het Concertgebouw.

AMSTERDAM - Kinderen van de Willemparkschool in Amsterdam kijken maandagochtend naar een concert stream met muziek van het Concertgebouworkest. Het concert wordt naar 77.000 kleuters in Nederland gestreamd. De kinderen kijken op hun digiboard in de klas naar het concert. Ilvy Njiokiktjien
AMSTERDAM - Kinderen van de Willemparkschool in Amsterdam kijken maandagochtend naar een concert stream met muziek van het Concertgebouworkest. Het concert wordt naar 77.000 kleuters in Nederland gestreamd. De kinderen kijken op hun digiboard in de klas naar het concert. Ilvy Njiokiktjien Ilvy Njiokiktjien

Op de Willemsparkschool zitten ze er klaar voor, zo’n vijftig kleuters met hun juffen. „We gaan niet het hele programma zingen hoor”, zegt groepsleerkracht Katja Deibel. Acht liedjes: dat lijkt haar net haalbaar. „Ik ken dat liedje met die giraffe”, zegt Quinten (5). „Rocken is leuker”, vindt Ward (6). „Ken je Justin Bieber?”, valt Ole (6) bij. „Dat is een sukkel.”

De kleuters van de Amsterdamse Willemsparkschool zijn niet de enigen die gister meezongen met het digibord. Ze vormen een digitaal reuzenkoor met nog 70.000 andere jonge kinderen (groep 1 t/m 4) die op school een concert met liedjes van Annie M.G. Schmidt bekeken. Met dat slimme en simpele idee bereikte de educatie- en participatieafdeling van het Amsterdams Concertgebouw grofweg één op de zeven Nederlandse kleuters; een recordaantal.

Op de Willemsparkschool zingen ze normaal één uur per week met de vakdocent muziek. Juf Anja Touw zingt verder niet. Haar collega Katja Deibel doet dat wel; voor dit project – Zing mee – hebben ze vooraf een boekje met teksten en cd toegestuurd gekregen. „Maar wat mij betreft had dat al wat maanden eerder gemogen”, zegt Deibel. „We hadden nu maar kort de tijd en die liedjes zijn echt ingewikkeld.” Juf Anja heeft de cd één keer opgezet. Ze lacht: „De zangstem van die mevrouw [sopraan Cora Burggraaf, red.] was erg opera-achtig. Ik zat nog de hele dag met melig woehoeënde kinderen.” De volgende keer hebben ze dus maar een andere uitvoering van de liedjes gedownload, met een ‘gewonere’ stem.

„Het leek ons juist goed om kinderen kennis te laten maken met een klassieke manier van zingen”, zegt Anja van Keulen, hoofd educatie van het Concertgebouw. „Daar kun je als docent wat over vertellen. Dan gaan ze het doorgaans wel waarderen.”

Maar veel basisscholen hebben geen geld voor een muziekvakdocent. Daarom heeft het Concertgebouw zeven muziekdocenten in dienst die langs scholen in Amsterdam trekken om de gewone leerkrachten van hun ongemakkelijkheid met zingen af te helpen.

Zing Mee is ook een vast onderdeel van de educatieafdeling. De opzet, in vijf verschillende programma’s beproefd, is steeds dezelfde: voor het concert krijgt men – schoolklassen en particuliere gezinnen die kaartjes kochten – een boekje met luister-cd toegestuurd. Die formule, nu digitaal uitgerold over heel Nederland, bleek een doorslaand succes: eerst meezingen met de cd en dan het feest der herkenning: een concert waarop je alle liedjes kent.

Op de Willemsparkschool is het succes matig. „Juf”, zegt Ward, „ik vind het moeilijk. We hebben dit niet geoefend.” Juf Anja knikt: de muziekjuf was ziek. „En deze liedjes zijn moeilijk”, beaamt Anja van Keulen (Concertgebouw). „Maar dat zeggen wij. Kleuters denken niet zo, die zingen mee met wat je ze aanbiedt.”

En inderdaad: in het Concertgebouw wordt intussen wél uitbundig meegezongen met de meest gecompliceerde modulaties. De geit van dokter Sanders, is anders! joelt de zaal. Ook het lot van De spin Sebastiaan (het is niet goed met hem gegaan) blijkt bekend. Volgend jaar hoopt het Concertgebouw opnieuw een editie van Zing Mee te kunnen streamen.

Terugkijken via concertgebouw.nl/live