Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Dijsselbloem verdedigt uitspraken: wat ik zeg is Europees beleid

EPA / Olivier Hoslet

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem blijft bij zijn uitspraken over de redding van Cyprus en de gevolgen die dit kan hebben voor toekomstige Europese reddingsoperaties. Dijsselbloem zei vanmiddag tegen RTL Z dat zijn uitspraken in lijn zijn met staand Europees beleid.

Dijsselbloem kreeg veel internationale kritiek over zich heen nadat hij gisteren in een interview met Reuters en The Financial Times had gezegd dat bij toekomstige reddingsoperaties van landen en banken de belastingbetaler zoveel mogelijk moet worden ontzien. De financiële markten vielen vooral over het feit dat Dijsselbloem gezegd zou hebben dat de redding van Cyprus een “blauwdruk” is voor het redden van andere landen in de toekomst. Dijsselbloem ontkende dat gisteren en deed dat vandaag opnieuw.

Bij RTL Z beweerde Dijsselbloem dat het Europese reddingspakket voor Cyprus, dat de rekening van het redden van het land vooral bij grote depositohouders en andere financiers van banken legt, past binnen de beleidslijn die Europa heeft ingezet. “Bij Cyprus gingen we daarin het verst, maar de trend is er al langer”, aldus Dijsselbloem. Hij verwees naar de manier waarop SNS Reaal in Nederland werd gered: daar moesten obligatiehouders die geld aan de bank hadden geleend ook meebetalen.

Uit de reactie van de financiële markten blijkt volgens Dijsselbloem dat deze nog niet voorbereid zijn op deze ontwikkeling. Hij stelt vast dat de markten met “schrik en verbazing” hebben gereageerd, maar vindt dat “logisch en begrijpelijk” omdat zij belang hebben bij de nieuwe wet- en regelgeving.

Dijsselbloem vindt het belangrijk dat er in openheid gediscussieerd kan worden over de Europese bankensector, waar volgens de eurogroepvoorzitter soms nog onverantwoorde risico’s zitten. “De financiële sector zal eraan moeten wennen dat we het niet meer zullen toestaan dat de rekening automatisch wordt doorgeschoven naar de belastingbetaler, hoewel dit in extreme situaties nog steeds nodig kan zijn”.

Dijsselbloem krijgt steun van Rutte en Samsom

Premier Rutte zei vanmiddag dat hij de verwijten richting Dijsselbloem over de aanpak van de crisis in Cyprus onterecht vindt. Volgens Rutte waren de uitspraken van zijn minister van Financiën “verstandig”:

“Dijsselbloem heeft gezegd dat er een box met instrumenten is die kan worden ingezet. Hij zei ook dat je op basis van eerdere ervaringen niet kunt zeggen dat je altijd een bepaald instrument moet gebruiken.”

Ook PvdA-leider Diederik Samsom verdedigde het optreden van Dijsselbloem: