Dijsselbloem ook onder vuur in Kamer in Cyprus-debat - ‘blamage en wanvertoning’

Jeroen Dijsselbloem tijdens het debat over de steun aan Cyprus.
Jeroen Dijsselbloem tijdens het debat over de steun aan Cyprus. ANP / Martijn Beekman

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem moet het ook in de Tweede Kamer flink ontgelden. Oppositiepartijen PVV, CDA, D66 en ChristenUnie leverden fikse kritiek op de PvdA-bewindsman in het debat over de reddingsoperatie van Cyprus.

“Wat een blamage en wat een wanvertoning”, fulmineerde PVV-Kamerlid Tony van Dijck. Hij hekelde vooral het vorige week afgeschoten voorstel van de Eurogroep om ook spaartegoeden onder de honderdduizend euro aan te slaan. “Door zijn goedbedoeld amateurisme is de geest nu uit de fles en voelt geen enkele spaarder zich nog veilig”, zei Van Dijck. Hij sprak van een ‘onherstelbare vertrouwenscrisis’.

Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum is het akkoord dat zondagnacht overeen werd gekomen beter dat het eerste plan. Toch was het opperen van het idee om spaartegoeden onder de ton niet langer buiten schot te houden schadelijk, vindt hij. “Er is gemarchandeerd met het depositogarantiestelsel”, zei hij.

“De precedentwerking hangt als een wolk boven Europa”, zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. “Van wie was het voorstel om kleine spaarders te laten meebetalen?”, wilde D66-Kamerlid Wouter Koolmees weten. Hij vindt wel dat mensen die risico nemen ook voor de gevolgen moeten kunnen opdraaien als het misgaat.

Kritiek op communicatie Dijsselbloem

Van Hijum leverde ook kritiek op de uitlatingen die Dijsselbloem gisteren deed. In een interview zei Dijsselbloem eerst dat de aanpak van Cyprus, waarbij de rekening niet alleen bij de belastingbetaler terechtkomt, ook in de toekomst gebruikt zou worden. Dit leidde tot paniek op de financiële markten, waarna Dijsselbloem in allerijl verklaarde dat hij nooit had gesproken over een ‘blauwdruk’ en dat Cyprus een uniek geval was.

Volgens Koolmees was de communicatie ongelukkig. “Dijsselbloem heeft een goede kans gemist om zijn mond te houden.” Volgens Van Hijum ‘doet dit proces het vertrouwen in het crisismanagement in de eurozone weinig goed’.

Het debat in de Kamer is nog bezig. Kijk mee via de stream van Politiek24.

PvdA en VVD hebben ook veel vragen

De coalitiepartijen PvdA en VVD deelden de kritiek van de oppositie niet. Wel hadden ze veel vragen over het akkoord. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer liet weten opgetogen te zijn dat investeerders en grote spaarders meebetalen aan de redding van Cyprus. “Voortaan gaan private winsten en publieke risico’s niet meer samen”, zei Nijboer. “Dat lijkt me een goed basisbeginsel.” Wel vraagt hij zich af hoe de Cypriotische economie zich moet aanpassen, nu de financiële sector zo getroffen is.

VVD-Kamerlid Mark Harbers wilde weten wat de voorwaarden zijn die gesteld zijn aan de noodhulp en of er is nagedacht over een herstelplan voor het kleine land. Het reddingsplan voldoet aan de eisen die de VVD had gesteld, zei hij. “We wilden dat banken mee zouden bloeden, dat het IMF aan boord kwam en we vinden het goed dat spaarders beneden de ton buiten schot blijven.”