Dijsselbloem: depositogarantie was nooit in geding - hadden duidelijk moeten zijn

Minister Dijsselbloem tijdens de zitting over de redding van Cyprus in de Kamer.
Minister Dijsselbloem tijdens de zitting over de redding van Cyprus in de Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Bij het redden van Cyprus is het depositogarantiestelsel nooit in het geding geweest. De spaardersheffing had daar niets mee te maken. De eurogroep had daar duidelijker over moeten zijn. Dat zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem vanavond tijdens het Kamerdebat over Cyprus.

In het eerste voorstel, dat door het Cypriotische parlement werd afgeschoten, was bepaald dat ook spaarders die minder dan een ton hadden uitstaan moesten bijdragen aan de reddingsoperatie. Volgens Dijsselbloem werd onterecht de relatie gelegd met het depositogarantiestelsel, dat spaartegoeden tot honderdduizend euro garandeert:

“Depositogarantiestelsels zijn nationaal. In Europees verband zijn, om rust te creëren, afspraken gemaakt om de grens van honderdduizend euro aan te houden, maar de garantie wordt geboden door lidstaten zelf.”

De minister voegde eraan toe dat de ‘houdbaarheid van deze belofte in Cyprus op z’n minst twijfelachtig was’. Het laten meebetalen van de kleine spaarders, wat de Eurogroep voorstelde, had niets te maken met het depositogarantiestelsel en was ook geen ‘greep in de spaartegoeden’, aldus Dijsselbloem. Het ging slechts om een eenmalige heffing.

Dijsselbloem werd tijdens het debat eerder op de avond flink op de korrel genomen door de oppositie. Het opperen van het idee om spaartegoeden onder de ton niet langer buiten schot te houden was schadelijk; de oppositie vreesde precedentwerking. De eurogroep had daar beter over moeten communiceren stelde de minister tijdens het debat:

“Met de wijsheid van achteraf hadden we duidelijk moeten maken dat vermogensheffing niets te maken heeft met depositogarantie. We hadden moeten markeren dat het twee verschillende dingen waren.”

In de toekomst zullen mensen met minder dan een ton niet worden aangeslagen bij reddingsoperaties, bezwoer hij. Alle onrust onder spaarders begreep hij goed. Maar spaarders met meer dan een ton moeten wel goed bekijken waar ze hun geld stallen: