Dáár is Egidius gebleven

kijken // of bladeren Gruuthusehandschrift Liefde & Devotie t/m 23 juni in het Gruuthusemuseum, Brugge, liefdeendevotie.be

Het middeleeuwse Gruuthusehandschrift met teksten als ‘Egidius waer bestu bleven’ is te zien in Brugge. „Door een kier in de tijd (komt) die treurige stem naar ons toe, die lamentatie, de stem van iemand wiens vriend is gestorven, dat ook, maar vooral van iemand die weent dat hij nog voort moet leven”, zo omschreef Gerrit Komrij het Egidiuslied uit het Gruuthusehandschrift. Op de tentoonstelling in Brugge ligt het opengeslagen op de pagina met het Egidiuslied. Hoewel de Koninklijke Bibliotheek het handschrift digitaliseerde, besef je pas oog in oog met het boek ter grootte van een A4’tje dat het inderdaad ‘een gebruiksboek’ moet zijn geweest. De verzameling liederen met muzieknotatie, gebeden, gedichten en teksten past in een aktetas. Zelf bladeren? De KB heeft een digitale versie: nrch.nl/tym.