Code oranje voor brandgevaar in natuurgebieden door droogte

In het midden en oosten van het land is code oranje afgekondigd vanwege het risico op natuurbranden.
In het midden en oosten van het land is code oranje afgekondigd vanwege het risico op natuurbranden. Foto ANP / Lex van Lieshout

In het midden en oosten van het land is code oranje afgekondigd vanwege het risico op natuurbranden. Het gaat om de veiligheidsregio’s Utrecht, Gelderland-Midden, en Noord- en Oost-Gelderland. Dat staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio’s.

Code oranje houdt in dat er kans is op een snel uitbreidende natuurbrand. Zo’n brand kan zich vanwege de aanhoudende droogte en de harde wind onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn daarom extra alert.

Brandweermannen in vliegtuigjes

Vanwege het grotere brandgevaar houden brandweermannen de natuurgebieden vanuit vliegtuigjes extra in de gaten. “Ze proberen zo beginnende branden sneller te lokaliseren”, zei programmamanager natuurbrand in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Arnoud Buiting op Radio 1. Het gebeurt volgens hem wel vaker dat vroeg in het jaar code oranje wordt afgegeven. “Maar dit jaar is het wel erg vroeg.”

De regio’s waar nu code oranje is afgekondigd gingen maandag al samen met delen van Drenthe en Overwijssel over op code geel. Drenthe en Overijssel staan nog altijd op geel, net als de Gooi- en Vechtstreek. Ook in de kop van Noord-Holland is code geel afgegeven.

Brand op de Veluwe

Maandagnacht heeft op de Veluwe nog een brand gewoed. Een gebied ter grootte van ongeveer vijf voetbalvelden ging in vlammen op, meldt de NOS. De brandweer bestreed het vuur met negentig brandweermannen en twaalf blusauto’s. Drie kwartier na middernacht was het vuur onder controle. Het was de tweede brand in twee dagen tijd. Zondagavond ging rond Radio Kootwijk een heidegebied van ongeveer tweehonderd bij honderd meter in vlammen op.