Chinese overheid maant tot prudentie

Chinese banken hebben „enorme kredietrisico’s” op zich genomen. De overheid waarschuwt: pas op met kredietverlening.

De Chinese autoriteiten hebben alle banken van China gewaarschuwd uiterst voorzichtig te zijn met de kredietverlening in de sleutelsectoren van de tweede economie van de wereld. Directe aanleiding is het faillissement van Suntech, de grootste maker van zonnepanelen ter wereld en de afzwakking van de groei.

De ondergang van deze onderneming, tot voor kort de trots van de Chinese schone energiesector, zadelt acht banken op met een probleem van 1,4 miljard dollar. Volgens nieuwe cijfers van de Chinese zakenkrant China Securities Journal hebben banken, allemaal staatsbedrijven, voor tussen de 3.000 en 4.000 miljard dollar aan leningen uitstaan in riskante sectoren.

Hoe groot het percentage slechte leningen is, is niet bekend, maar volgens kredietbeoordelaar Standard&Poor’s hebben Chinese banken „enorme kredietrisico’s” op zich genomen.

De groei van de Chinese economie is afgezwakt van meer dan tien procent in 2007 naar rond de 7,5 procent dit jaar doet de rest. De grote Chinese banken, die deze week met jaarcijfers komen, melden dat de opbrengsten van leningen verminderen. De China Construction Bank, de grootste bank ter wereld op basis van beurswaarde, meldde weliswaar een stevige winst maar klaagde over dalende winsten op leningen en stijging van het aantal slechte leningen. De dalende opbrengsten op leningen is ook toe te schrijven aan de voorzichtige liberalisering van de rente die Chinese banken mogen heffen, een nieuwe ontwikkeling.

Chinese banken worden in theorie op commerciële wijze geëxploiteerd, maar staan onder politiek gezag. Banken hebben om de financiële crisis van 2008 en latere groeivertragingen te bestrijden op grote schaal leningen moeten verstrekken, vooral aan infrastructuurprojecten van lokale overheden. Er is een problematische schuldenberg van 10.000 miljard dollar ontstaan. De Chinese bankautoriteiten schatten dit bedrag lager in. Chinese bankanalisten zeggen dat de nieuwe premier Li Keqiang met plannen komt om „de tijdbom” (China Business News) onschadelijk te maken.

Het onmiddellijke gevolg van de waarschuwing van de Chinese autoriteiten aan de banken is dat de kredietverlening in nieuwe energiesectoren zal worden verminderd. Banken waren al voorzichtiger geworden met het verstrekken van leningen sinds in 2012 eerst Suntech en later ook Yingli Greenpower, de nummer twee van de wereld, in moeilijkheden kwamen.

De lokale overheid was ook aandeelhouder van Suntech. „Het model waarin bedrijven, staatsbanken en overheden nauw met elkaar verbonden zijn bemoeilijkt reorganisaties en leidt ertoe dat banken gedwongen worden grote risico’s te nemen. We moeten naar een systeem waarin verantwoordelijkheden scherper van elkaar gescheiden worden’’, aldus Zhao Xijun, de directeur van de School voor Financiën van de Renmin Universiteit in Beijing.