Boek beroemde primatologe uitgesteld wegens plagiaat

De publicatie van ‘Seeds of Hope’, het nieuwe boek van de Britse primatoloog en invloedrijk ecologe Jane Goodall (1934), wordt opgeschort wegens vermeend plagiaat, schrijft The Los Angeles Times. Meerdere passages uit haar boek zijn zonder verantwoording van websites overgenomen. In een verklaring meldt Goodall dat ze, in samenspraak met haar uitgever Grand Central, het besluit heeft genomen de

Jane Goodall bij filmpremière in Parijs/ Foto ANP
Jane Goodall bij filmpremière in Parijs/ Foto ANP

De publicatie van ‘Seeds of Hope’, het nieuwe boek van de Britse primatoloog en invloedrijk ecologe Jane Goodall (1934), wordt opgeschort wegens vermeend plagiaat, schrijft The Los Angeles Times. Meerdere passages uit haar boek zijn zonder verantwoording van websites overgenomen.

In een verklaring meldt Goodall dat ze, in samenspraak met haar uitgever Grand Central, het besluit heeft genomen de verschijning van haar boek uit te stellen:

‘Together with my publisher, I have decided to postpone the release of my new book, SEEDS OF HOPE, so that we may have the necessary time to correct any unintentional errors. It is important to me that the proper sources are credited, and I will be working diligently with my team to address all areas of concern.’

De beslissing volgt op de onthulling van plagiaat door The Washington Post, in het vorige week verschenen artikel ‘Jane Goodall’s ‘Seeds of Hope’ book contains borrowed passages without attribution’. In een reactie op die aantijging, mailde Goodall naar de Amerikaanse krant erg geschrokken te zijn van het nieuws.

‘This was a long and well researched book, and I am distressed to discover that some of the excellent and valuable sources were not properly cited, and I want to express my sincere apologies. I hope it is obvious that my only objective was to learn as much as I could so that I could provide straightforward factual information distilled from a wide range of reliable sources.

Het nieuwe boek van Dame Jane Goodall, beroemd om haar decennialange chimpanseeonderzoek dat in 1960 in Tanzania namens National Geographic begon, gaat dieper in op de plantenwereld, op de waarde van die wereld en hun invloed op ons leven, zo schrijft The Washington Post.