Berezovski stierf door ophanging

Boris Berezovski, de verarmde Russische oligarch die zaterdag overleed, is volgens een eerste politieonderzoek door ophanging overleden. De politie in Ascot heeft geen aanwijzingen dat er, voorafgaande aan de dood van de 67-jarige ex-miljardair, geweld is gebruikt.

Berezovski, die twaalf jaar geleden naar Engeland vluchtte, was een uitgesproken criticus van president Poetin. Hij beschuldigde hem van de moord in 2006 op de overgelopen FSB-agent Litvinenko. Hij had ook veel zakelijke conflicten, onder meer met zijn voormalige oliepartner Roman Abramovitsj, die vorig jaar een proces over een schadevergoeding van 4 miljard euro van Berezovksi won. Van zijn rijkdom was daarna weinig meer over.

Het onderzoek is overigens nog niet afgerond. Het stoffelijk overschot wordt nu onderworpen aan toxicologisch en histologisch onderzoek, aldus de politie in Engeland.

Berezovski werd zondagochtend vroeg dood in de badkamer van zijn huis in Ascot aangetroffen. Hoewel de politie het woord suïcide in haar verklaring over het eerste onderzoek niet gebruikt, zou de doodsoorzaak kunnen wijzen op zelfmoord. Ook zijn laatste interview, een vraaggesprek met de Russische editie van het zakenblad Forbes waarin hij sprak over zijn heimwee naar zijn moederland, was een indicatie. Vrienden van Berezovski twijfelen aan suïcide.