'AMS-IX is derde motor economie'

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

De aanleiding

Minder gegevens op je eigen computer, meer gegevens in de cloud. Massaal zetten we e-mails, documenten en muziek in de cloud. Maar uiteindelijk staan de gegevens toch ergens op een computer. En die computers staan in een groot, anoniem datacentrum. Ook gamebedrijven kopen gretig opslagcapaciteit in zulke datacentra, viel vorige week te lezen in het artikel ‘De wolk hangt boven Nederland’ in nrc.next. In Nederland ligt een belangrijk knooppunt in het wereldwijde glasvezelnetwerk dat nodig is voor het internet, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Dit maakt Nederland aantrekkelijk voor bedrijven die veel opslagcapaciteit en snel internet nodig hebben. Theo Loth van Eurocloud, een kennisnetwerk van cloudaanbieders en -adviseurs, deed in het stuk een prikkelende uitspraak: „Naast Rotterdam en Schiphol is de Amsterdam Internet Exchange de grootste motor van de Nederlandse economie.” Meerdere lezers vroegen ons deze uitspraak na te gaan.

Waar is het op gebaseerd?

Desgevraagd laat Theo Loth weten dat hij geen harde cijfers voorhanden heeft. Hij weet wel dat er een aantal instanties bezig is met berekeningen. „Overigens drukt het woord ‘magneet’ nog beter uit wat ik bedoelde”, vult hij aan.

En, klopt het?

De Boston Consulting Group bracht in 2011 in opdracht van Google het rapport Interned. Hoe het internet de Nederlandse economie verandert uit. De onderzoekers becijferden dat de waarde van de interneteconomie ongeveer 24 miljard is, 4,3 procent van alles wat we in totaal in Nederland verdienen. Hiermee scoren we niet zo hoog als andere Europese landen. Dit komt vooral doordat consumentenbestedingen op internet een belangrijk onderdeel van het cijfer zijn en Nederland hierop niet hoog scoort. Maar aankopen die consumenten doen via internet zijn natuurlijk niet afhankelijk van het bestaan van het internetknooppunt in Amsterdam. Deze manier van rekenen vertelt dus wel wat de economische waarde van het internet voor Nederland is, maar niet wat de economische waarde van specifiek het internetknooppunt is.

Sec bekeken is de invloed van AMS-IX op Nederland en de bedrijvigheid in Nederland groot. De Rotterdamse haven was volgens de Havenmonitor in 2010 goed voor 18,9 miljard aan directe en indirecte toegevoegde waarde. Het zou dus een aderlating zijn als de haven ineens compleet stil zou liggen. In het theoretische geval dat AMS-IX plots stilligt, dan draait een groot deel van het internet in Nederland niet meer. Niet alleen de interneteconomie (á ruim 24 miljard) ligt dan vrijwel stil, maar ook bijvoorbeeld deze krant en de Rotterdamse haven zouden niet goed meer functioneren. Echter, ook als je zo kijkt, zie je vooral de impact van het wegvallen van het internet, dat toevallig voornamelijk via AMS-IX loopt.

Wanneer je kijkt naar wat de AMS-IX specifiek voor Nederland betekent, blijft de waarde nog steeds groot. Het is een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, een kwart van al het Europese internetverkeer gaat via Amsterdam. Doordat er zoveel verbindingen bij elkaar komen, zijn vanuit hier locaties overal ter wereld zonder of met weinig omwegen te bereiken, het internet is lekker snel. Er zijn veel (internationale) bedrijven die expliciet vanwege het internetknooppunt een kantoor in Amsterdam openen, of ruimte in een van de Amsterdamse datacentra huren, zeggen Dieter Oude Kotter, van de Amsterdam Economic Board en Michel van Schie van de branchevereniging Nederland ICT.

Cara Mascini van de AMS-IX noemt enkele voorbeelden: het hoofdkantoor van LinkedIn staat in Amsterdam en ook de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco (1.100 werknemers in 2010) heeft zijn hoofdkantoor hier. De snelle verbindingen zijn ook voor makers van computergames interessant: gameproducent EA opende onder meer vanwege AMS-IX een belangrijke vestiging in Amsterdam. Volgens de European Internet Exchange Association in hun Report on European IXP’s 2010 is ruim 70 procent van de op AMS-IX aangesloten bedrijven afkomstig uit het buitenland, een percentage dat jaarlijks groeit. En dit is dus wel direct op het conto van AMS-IX te schrijven. Als het knooppunt in Brussel had gelegen, waren die bedrijven daarheen gegaan.

Maar een berekening van de economische toegevoegde waarde van AMS-IX is (nog) niet te geven. „Hiernaar specifiek is nog geen onderzoek gedaan”, vertelt Mascini. Ook de andere experts kennen geen onderzoek op dit vlak. De vraag leeft wel op meer plekken en op dit moment is AMS-IX samen met onderzoekers bezig met het opzetten van onderzoek hiernaar. Mascini verwacht in het najaar de uitkomsten.

Het internetknooppunt in Amsterdam, AMS-IX, is volgens Theo Loth van Eurocloud na Schiphol en de Rotterdamse haven de belangrijkste motor van de Nederlandse economie. Het knooppunt is voor veel bedrijven inderdaad de reden om naar Nederland te komen, en er is te beredeneren dat de invloed op de Nederlandse economie groot is. Maar een goede berekening is nog nooit gemaakt en niet na te gaan. Wij beoordelen de uitspraak dan ook als ongefundeerd.

Ook een bewering langs zien of horen komen die je wil laten checken? Laat het ons weten via e-mail: nextcheckt@nrc.nl of stuur een tweet met hashtag #nextcheckt.