Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

17-jarige wordt appmiljonair en bewijst weer: jonge technerds zijn succesvol

De 17-jarige Nick d’Aloisio verkocht zijn app Summly aan Yahoo voor meer dan twintig miljoen euro. Hij bewijst nog maar eens dat het internet een prima plek is voor technerds.

De 17-jarige nieuwbakken multimiljonair Nick D'Aloisio.
De 17-jarige nieuwbakken multimiljonair Nick D'Aloisio. Foto Reuters/ Suzanne Plunkett

Het is dan wel geen deal als die Facebook maakte toen het Instagram kocht vorig jaar, maar hee, om als 17-jarige zo’n dertig miljoen dollar (23 miljoen euro) op je rekening te mogen bijschrijven? Niet verkeerd. Yahoo heeft het in ieder geval voor de app Summly van de Britse Nick D’Aloisio over.

Twitter avatar nickdaloisio Nick D’Aloisio @Summly has signed an agreement to be acquired by Yahoo!! Excited for the next chapter of Summly! Thanks to all who have supported me.

Het idee van de iPhone-app klinkt simpel: het verzamelt informatie van verschillende mediabronnen en brengt het de gebruikers in hapklare brokken van minder dan 400 tekens. Het geeft je als het ware snapshots van verhalen, zodat je snel het nieuws vindt dat je wilt vinden. Daar gaan dan wel een hoop ingewikkelde algoritmen aan vooraf. De app, al honderdduizenden keren gedownload, is vandaag uit de App Store verdwenen voor een ‘powernap‘. Maar hij komt er ook niet terug. Yahoo gaat Summly integreren in haar mobiele diensten.

En zo werkt de app:

De jonge Londenaar, die als hobby met de app begon in 2011, is van het een op het andere moment een van de jongste technologiemiljonairs. Wat gaat hij in hemelsnaam met het geld doen?

“Ik hou van schoenen, ik ga een nieuw paar Nikes kopen. Ik koop waarschijnlijk ook een nieuwe computer. Maar op het moment wil ik vooral sparen. Ik heb niet zo veel kosten.”

Voor 23 miljoen euro koop je in ieder geval een hoop Nikes, Nick.

Hieronder een interview dat hij met Channel 5 News in december:

Young ‘app’-rentices

Het internet is al tijden een prima manier voor (zeer) jonge ondernemers om flink wat geld te verdienen. En die zitten echt niet allemaal in Silicon Valley . Ook al zijn er daar ook genoeg. Achter veel van de meest gebruikte internettoepassingen en apps schuilen jonge gezichten. Denk alleen maar eens aan Mark Zuckerberg, de miljardair achter Facebook. Die was pas twintig toen hij het sociale netwerk startte. Of Steve Jobs, de inmiddels overleden man achter Apple: die was 22 toen hij het bedrijf oprichtte.

Ook achter Foursquare, Firefox, WordPress en Groupon zitten jonge kerels, allemaal inmiddels multimiljonair. Maar er zijn er ook genoeg die minder bekend zijn. Lees hier een artikel dat The Wall Street Journal vorig jaar schreef. CNN wijdde ook een artikel aan ‘kid entrepreneurs’. Veel van hen hadden succes op het internet.

Ook in Nederland hebben we jonge ontwikkelaars. Zie hieronder bijvoorbeeld een interview met Midas Kwant. Hij ontwikkelde al meerdere apps, waaronder AppWall en PhotoWall, beide voor Apple’s iOS.