‘Zeker dertien Zuid-Afrikaanse soldaten gedood in Centraal-Afrikaanse Republiek’

Séléka-rebellen namen afgelopen weekend de hoofdstad Bangui in.
Séléka-rebellen namen afgelopen weekend de hoofdstad Bangui in. Foto AFP / Sia Kambou

Bij de gevechten met rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn zeker dertien Zuid-Afrikaanse soldaten om het leven gekomen. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse president Zuma zojuist op een persconferentie. “Het is een droevig moment voor ons land”, aldus Zuma.

Zaterdag braken hevige gevechten uit in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Séléka-rebellen veroverden de stad enkele uren later waarop president François Bozizé het land ontvlucht is. Bozizé zou zijn toevlucht hebben gezocht in Kameroen.

Hollande wil meer troepen sturen

Gisteren liet de Franse president François Hollande weten dat hij extra troepen wil sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, om Franse burgers in het land te beschermen. Om hoeveel extra Franse troepen het precies zal gaan, zei Hollande niet in de toespraak waarop persbureau Reuters zich baseerde. Wel zei hij overleg te hebben gehad met VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en de president van Tsjaad, een buurland van CAR dat ook met Frankrijk samenwerkt in de strijd in Mali.

De opstand tegen president Bozizé begon in december. Al gauw werden diverse steden veroverd op het regeringsleger. De opmars stopte even toen in januari een vredesakkoord werd gesloten, waarin werd bepaald dat Bozizé aan de macht zou blijven tot 2016. Die deal hield echter niet lang stand.

‘Centraal Afrikaanse Republiek staat bekend als zwart gat van Afrika’

Toon Beemsterboer, Afrika-redacteur van NRC, schrijft vandaag in nrc.next:

“De Centraal Afrikaanse Republiek staat bekend als het zwarte gat van Afrika: een instabiel, corrupt en straatarm land, ondanks aanzienlijke rijkdom aan grondstoffen. Zijn historie sinds de onafhankelijkheid in 1960 is een opeenvolging van coups en opstanden; president Bozizé greep zelf met geweld de macht in 2003. Als gevolg daarvan is het land vergeven van de illegale wapens. Sinds de coup van Bozizé braken in het achtergestelde noorden verschillende opstanden uit. Bozizé was niet in staat die de kop in te drukken, aangezien hij het leger zwak hield uit angst voor een coup.

“De drie rebellengroepen uit het achtergestelde noorden, losjes verenigd in ‘Seleka’, vechten al jaren tegen president Bozizé. Ze sloten in 2007 een vredesakkoord, waarin de rebellen geld kregen en in het leger zouden worden opgenomen krijgen in ruil voor hun ontwapening. Maar eind vorig jaar kwamen ze opnieuw in opstand omdat Bozizé dit vredesakkoord niet zou naleven.”

    • Marije Willems