Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

VVD wil rijksofficier op Sint-Maarten - ‘zo kan het niet langer’

Op Sint-Maarten moet een rijksofficier of rijkscommissaris benoemd worden om de bestuurlijke integriteit op het eiland te waarborgen. Volgens VVD-Kamerlid André Bosman functioneert de democratie er feitelijk niet meer.

Bosman, die predikt voor een “justitiele coup”, wil dat de minister van Justitie van Sint-Maarten, Roland Duncan, op non-actief wordt gezet, zo stelt hij vanochtend in De Telegraaf.

“De toenemende corruptie en criminaliteit beschadigen het internationale aanzien van ons koninkrijk. Het aanstellen van een rijksofficier is een verregaande ingreep, maar het is nu of nooit. Zo kan het niet langer. We hebben de voormalige Antillen sowieso veel te lang gepamperd.”

Rutte: onderste steen boven

Mark Rutte stelde eerder deze maand al naar aanleiding van berichten over corrupte politici dat de onderste steen boven moet komen op Sint-Maarten. Omdat Nederland geen directe zeggenschap heeft over het eiland stelde hij dat het Openbaar Ministerie op Sint-Maarten eerst aan zet is.

André Bosman doet bij minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) een beroep op de zogenoemde waarborgfunctie in het Statuut van het Koninkrijk. Daarin staat dat Nederland moet ingrijpen als de rechtszekerheid of het deugdelijk bestuur op onafhankelijke landen zoals Sint-Maarten in gevaar is.

Op het eiland zou onder meer politicus Patrick Illidge in opdracht van minister Duncan geld hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel.