‘Merkwaardig geknoei’: VS zouden seculiere Syrische strijders trainen

Een screenshot uit een video van Ugarit News waarin te zien is hoe mannen van het Vrije Syrische Leger nabij Damascus vechten met troepen van Assad. Foto AP / Ugarit News

Om te voorkomen dat islamitische radicalen de overhand krijgen in de Syrische burgeroorlog, trainen de VS in Jordanië seculiere Syriërs die zich in de strijd tegen president Assad moeten mengen. Dat zeggen bronnen binnen én buiten Amerika.

Volgens de bronnen, anonieme functionarissen die aangehaald worden door persbureau AP, zijn de trainingen, onder leiding van Amerikaanse inlichtingendiensten, nu een paar maanden bezig. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk zouden bij het project betrokken zijn.

De VS vrezen dat het Vrije Syrische Leger steeds meer onder invloed van Al-Qaeda en andere extremistische organisaties komt te staan. Daarom zouden de trainingen gericht zijn op Syriërs die in het verleden in de Syrische krijgsmacht hebben gediend en afkomstig zijn uit het soennitische bevolkingsdeel en uit bedoeïenenstammen.

De regering in Washington zegt tegenover AP niet wat voor militaire hulp geboden wordt, maar stelt alles te doen om de val van het regime van Assad te bespoedigen - op het leveren van wapens en het deelnemen aan de strijd na. Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest zei dat de VS ‘logistieke niet-dodelijke hulp leveren’.

Het Pentagon ontkende betrokken te zijn bij militaire trainingen, direct of indirect. Ook de CIA wilde niet op de kwestie ingaan.

‘Dit verhaal komt de laatste tijd vaker langs’

Dit is een bewering die de laatste maanden vaker gedaan wordt, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Ten eerste: we weten niet of het waar is. Maar er is wel al maanden sprake van dat dit zou gebeuren, net als we al langere tijd horen dat de CIA wapenzendingen richting het Vrije Syrische Leger zou coördineren. Die verhalen komen steeds terug, maar we kennen de precieze waarheid niet.

“Het is wel een feit dat het Westen zich grote zorgen maakt over de opmars van extremisten en jihadisten binnen de rebellen. En dat als er seculiere strijders getraind worden, dat alleen zinvol zal zijn als het om grote aantallen gaat. We weten ook niet of dat zo is.”

‘Dit is merkwaardig geknoei’

Bovendien ontkent Washington dat ze wapens leveren en zitten ook Frankrijk en Groot-Brittannië vast aan het wapenembargo. Zou zo’n trainingsprogramma die afspraken niet schenden? Roelants:

“Het wordt niet openlijk toegegeven omdat de VS huiverig zijn om er rechtstreeks bij betrokken te raken. Door te ontkennen houden ze afstand.”

“Het wapenembargo blijft nog in stand - het kwam afgelopen weekend weer ter sprake en men stemde toen niet in met afschaffing van het embargo. Als Frankrijk en Groot-Brittannië nu met zo’n training meehelpen, dan wordt het wel een merkwaardig geknoei.”

    • Peter Zantingh