Voor 1 april is er geen sociaal akkoord

Asscher zei eerder dat hij voor 1 april een akkoord tussen werkgevers en vakbonden wil hebben. ANP / Martijn Beekman

De sociale partners slagen er niet in om voor 1 april een akkoord te sluiten. Dat heeft het overlegorgaan Stichting van de Arbeid minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in een brief (pdf) laten weten. Asscher zei eerder dat hij voor 1 april een akkoord tussen werkgevers en vakbonden wil hebben.

Het kabinet heeft aangegeven dat de polder alternatieven kan aandragen voor eerder aangekondigde bezuinigingen. Het kabinet wil die alternatieven echter wel snel op tafel zien komen, omdat Brussel voor 1 mei moet worden geïnformeerd over de hoofdlijnen van de begroting. Volgens het overlegorgaan “wordt in stevig tempo doorgewerkt op de verschillende thema’s”, maar valt een akkoord pas in de loop van april te verwachten.

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts lopen de onderhandelingen moeilijk doordat het om complexe onderwerpen gaat, zo zei hij vandaag tegen BNR. Hij ontkent tegenover de radiozender dat zijn achterban dwars ligt. “Met de eigen achterban gaat het elke dag beter.” Het mandaat dat Heerts eerder van de aangesloten vakbonden meekreeg, houdt in dat de WW en het ontslagrecht niet mogen worden uitgehold.

    • Lex Boon