Vluchteling

De politie zette zondag de weg af naar zijn landgoed bij Ascot, 40 kilometer van Londen. De politie vond nog geen aanwijzingen voor een gewelddadige dood.
De politie zette zondag de weg af naar zijn landgoed bij Ascot, 40 kilometer van Londen. De politie vond nog geen aanwijzingen voor een gewelddadige dood. Foto AP

Berezovski vestigt zich in 2000 in Londen en verzamelt ander afvallige en rijke Russen om zich heen. „Het is belangrijk om een tactische samenwerking te hebben met alle verschillende krachten die tegen de autoritaire autoriteiten te zijn”, zegt hij in 2005 in The Guardian.

Berezovski probeert ook deel te worden van het establishment. Hij koopt een kantoor in de chique wijk Mayfair, een landgoed in Surrey. Hij dineert met prins Michael of Kent, de Russisch sprekende neef van de koningin, en leent hem geld. Hij gaat naar de paardenraces op Ascot met de hertog van Devonshire en geeft een lezing op de kostschool Eton.

Schandalen blijven echter opduiken. Eerst met de gifmoord op spion Aleksandr Litvinenko in 2006. De Russische geheime dienst zou hem hebben opgedragen Berezovski te doden. Hij weigert en vlucht naar Londen. Berezovski, die Litvinenko onder zijn hoede genomen had, betaalt het onderzoek naar zijn dood.

En er zijn rechtszaken. Op één: de duurste scheiding ooit in het Verenigd Koninkrijk. Berezovski moet 220 miljoen pond alimentatie betalen aan zijn ex-vrouw Galina Besjarova. Het andere, een juridisch gevecht met Roman Abramovitsj is het grootste civiele proces ooit in Londen. Berezovski eist drie miljard pond voor zijn deel van het oliebedrijf Sibneft. De rechter oordeelt in het voordeel van Abramovitsj. Hij noemt Berezovski „een intrinsiek onbetrouwbare getuige”.

Het proces ruïneert hem. Vorige week berichtte The Daily Telegraph dat Berezovski 70 miljoen pond aan rekeningen had openstaan. Hij zou Red Lenin, een Andy Warholl-tekening moeten verkopen. Zijn landgoed werd vorig jaar al verkocht voor 25 miljoen pond. Zijn huizen in Brazilië en Frankrijk zijn ook door de Russische belastingdienst opgeëist.

Aan tijdschrift Forbes vertelde Berezovski dat hij depressief is, en alleen nog maar terug wil naar zijn vaderland. Hetzelfde zou hij in een brief aan Poetin hebben geschreven. Het interview met Forbes vond afgelopen vrijdag plaats. Zaterdag werd Berezovski dood aangetroffen in bad. De politie onderzocht zijn landgoed op gifsporen, maar vond nog niets.