Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vierduizend banen op de tocht bij TNT Express

TNT gaat in twee jaar tijd vierduizend banen schrappen.
TNT gaat in twee jaar tijd vierduizend banen schrappen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bij TNT Express worden naar verwachting vierduizend banen geschrapt. Tot 2015 gaat het bedrijf voor 220 miljoen euro bezuinigen. De reorganisatie kost zo’n 150 miljoen euro. Dat heeft TNT vandaag bekendgemaakt.

TNT wil bezuinigen door indirecte kosten terug te brengen, de productiviteit in de postdepots te verhogen en door bedrijfsonderdelen op een plek onder te brengen.

De verliesgevende activiteiten van TNT Express in China en Brazilië worden afgestoten, meldt persdienst Novum. De koeriersdienst focust zich voortaan op diensten met een relatief hoge marge, zoals palletvrachten, zwaardere pakketten en internationale zendingen. Ook investeert TNT de komende jaren tweehonderd miljoen euro in de automatisering van de pakketafhandeling en in de verbetering van bestel- en betaalmethodes.

Over heel vorig jaar zag TNT Express de omzet met 1,7 procent dalen naar 7,13 miljard euro. De brutowinst nam af met 16,4 procent ten opzichte van 2011 en kwam uit op 188 miljoen euro. De hoeveelheid bezorgde post en pakketjes nam toe, maar de opbrengsten stonden onder druk.

TNT telt wereldwijd 75.000 medewerkers en vervoert wekelijks 4,4 miljoen express pakketten, documenten en vracht naar meer dan 200 landen.