Vettel negeert orders en wint

Sebastian Vettel won de grand prix van Maleisië na een controversiële inhaalmanoeuvre op zijn teamgenoot Mark Webber. Die is boos.

Na afloop ging het maar over één moment in de race. Mark Webber van Red Bull lag gisteren aan kop in de grand prix van Maleisië, voor zijn teamgenoot Sebastian Vettel. De afspraak was dat ze de motor op spaarstand zouden zetten en zo de race zouden uitrijden.

Maar Vettel negeerde de opdracht. Hij haalde Webber in en won de race.

Het is niet ongebruikelijk in de Formule 1 dat twee teamgenoten ruziën, maar nu gebeurde dat wel heel openlijk. Na afloop van de race meldde Webber dat Vettel zich niet had gehouden aan de teamafspraken. „Maar hij zal wel weer door het team worden beschermd, zoals altijd.”

De frustraties die Webber hier de vrije loop liet, voelt hij al langer. De Duitser Vettel werd afgelopen drie jaar wereldkampioen. Voor de Australiër Webber voelt het alsof zijn teamgenoot wordt voorgetrokken in het Oostenrijkse team. Zo stond hij drie jaar geleden op driekwart van het seizoen aan kop in de stand om het WK. Het is gebruikelijk dat een team dan alles op de klassementsleider zet. Maar Red Bull deed dat niet – Vettel won de laatste twee races en werd wereldkampioen.

Natuurlijk heeft de winnaar altijd gelijk in de sport, en Vettel won niet voor niets drie keer het kampioenschap. Ook gisteren wees hij daarop: Webber mag dan boos zijn, maar kijk eens wie de hoogste trede op het podium mag beklimmen.

Officieel kiest Red Bull niet voor een hiërarchie in het team. Dat is in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ferrari, waar Felipe Massa moet wijken zodra zijn teamgenoot Alonso hem kan passeren. Na de controversiële inhaalmanoeuvre van Vettel liet ook zijn teambaas doorschemeren dat dat niet helemaal de bedoeling was geweest: „Gefeliciteerd Seb, maar je hebt wat uit te leggen.”

Door zijn zege neemt Sebastian Vettel de leiding in het klassement over van Kimi Raikkonen (Lotus), die vorige week de beste was in Australië. Mark Webber volgt op de derde plaats, voor Lewis Hamilton (Mercedes), die gisteren derde werd.

In zijn tweede race in de Formule 1 wist de Nederlander Giedo van der Garde (Caterham) één rijder voor te blijven; hij werd vijftiende, voor Marussia-coureur Max Chilton. In de vorige race, in Australië, was Van der Garde nog geëindigd als laatste.

    • Derk Walters