Uitgelicht

Film

The Proposal (Anne Fletcher, 2009, VS). Voorspelbare romkom is een amalgaam van Green Card (Andie MacDowell trouwt met Gérard Depardieu, in eerste instantie vooral om een broodnodige verblijfsvergunning te verkrijgen) en New in Town (waarin stadse, harde zakenvrouw Renée Zellweger – aanvankelijk tegen haar wil – terechtkomt in een suf plaatsje in Minnesota en daar valt voor Harry Connick jr.). Plaats van handeling is nu Alaska. Met Ryan Reynolds en Sandra Bullock. SBS 6, 20.30-22.30u.

Informatief

Tegenlicht: De Taxfree Tour. Reportage over het parallelle universum van de offshore-economie, waarvan de omvang geschat wordt op 32.000 miljard dollar. ‘Cayman special’, ‘Killer B’, ‘double Irish’ en ‘Dutch sandwich’ zijn namen van financiële constructies waarmee multinationals en rijken belastingen ontwijken. Wat ooit begon als een manier om dubbele belasting te voorkomen is uitgegroeid tot een ingenieuze industrie. Ned.2, 20.55-22.00u.

Boris Johnson: The Irresistable Rise. Geen groter ster aan het Britse politieke firmament dan Boris Johnson. Er is niemand die de Conservatief Boris níet aardig vindt. Sommigen zien in hem zelfs een toekomstige premier. Maar wat gaat er schuil achter de charmante, onhandige politicus die door zijn partij weggepromoveerd werd naar het burgemeesterschap van de hoofdstad? Interviews met de man zelf en niet eerder vertoond archiefmateriaal moeten antwoord op die vraag geven. BBC 2, 22.00-23.00u.

Die Story im Ersten: Ware Frau – Als Zwangsprostituierte in Deutschland. Reportage over Nigeriaanse vrouwenhandel in Europa, de enige tak van de internationale misdaad die in handen is van vrouwen. Geronselde Nigeriaansen ondergaan thuis eerst een bloedig juju-ritueel om ze bang te maken en belanden hier in bordelen waar ze ‘schulden’ van tienduizenden euro’s bij elkaar moeten pezen. Uit angst durven ze geen aangifte te doen. De makers spraken met slachtoffers en politie. ARD, 22.45-23.30u.

Geschichte im Ersten: Duelle – Marlene Dietrich gegen Zarah Leander. In deze film worden de levens en carrières van beide diva’s vergeleken: Dietrich als verklaard tegenstander van de nazi’s en Leander als een opportunist die alleen op haar eigen voordeel uit was, zelfs toen het Derde Rijk op instorten stond.ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

Malaika. Nieuwe dagelijkse soap over drie jonge mensen die samenwonen en stage lopen in zorgcentrum Malaika. Jasmine Sendar vertolkt de rol van de ervaren Luciel, Curt Fortin is stagebegeleider Mike, Melissa Drost de lesbische Laura) en Anke Engels speelt Hanneke. Serie is gemaakt ‘in samenwerking met zorgorganisaties’ en ‘onder creatieve leiding’ van Johan Nijenhuis. RTL5, 19.00-19.30u.