TNT schrapt 4.000 banen

Nu de overname van TNT Express van de baan is, gaat het bedrijf flink reorganiseren. Topman Tex Gunning moet een strategie formuleren.

Na de mislukte overname door de Amerikaanse koeriersdienst UPS moet de Nederlandse pakketjesbezorger TNT Express op eigen kracht verder. En dat vergt offers, zo werd vandaag bekend.

Het bedrijf uit Hoofddorp gaat fors snijden in het personeel. Daardoor verdwijnen er 4.000 banen. Daarmee verkleint TNT Express het totale personeelsbestand met bijna 6 procent. De pakketjesbezorger is bezig met een grote bezuinigingsoperatie die het bedrijf weer winstgevend moet maken. De komende twee jaar wil TNT Express 220 miljoen euro bezuinigen.

Europese werknemers moeten zich het meeste zorgen maken. Tweederde van de 4.000 banen zullen in thuismarkt Europa verdwijnen, zegt een woordvoerder van TNT Express. Het is nog „te vroeg” om te kunnen zeggen welke afdelingen het hardst geraakt worden. Het bedrijf schat dat de reorganisatie zo’n 150 miljoen euro gaat kosten.

Vakbondsbestuurder Rik Vergunst van CNV Publieke Zaak verwacht dat de pijn over verschillende afdelingen verdeeld wordt. „Er zullen zowel posities verdwijnen op kantoor als in de productie.”

Vergunst merkt op dat TNT Expres een gunstig „track record” heeft als het gaat om reorganisaties. „Het bedrijf is goed in het intern herplaatsen van werknemers en het begeleiden van werk naar werk.”

Doel van de reorganisatie is TNT Express weer winstgevend te maken. – iets wat het nu niet is. Vorig jaar maakte het bedrijf nog een verlies van 83 miljoen euro. Dat komt door een „moeilijke markt” en „prijzen die voortdurend onder druk staan”. Die omstandigheden dwingen TNT Express nu maatregelen te nemen.

Reorganiseren is niet genoeg. TNT Express wil ook zijn bedrijven in Brazilië en China verkopen. Een paar jaar geleden kondigde TNT Express juist nog aan in die markten te willen groeien. Opkomende markten – dáár zat nog potentieel. Die verwachting kwam niet uit. De afgelopen jaren werden juist flinke verliezen geleden.

Begin dit jaar werd duidelijk dat de overname door het Amerikaanse UPS niet doorging, na een jaar hoopvol onderhandelen. UPS kon het met de Europese Commissie – die de overname moest goedkeuren – niet eens worden. Sindsdien hebben zich voor zover bekend geen nieuwe geïnteresseerden gemeld.

In juni volgt Tex Gunning, nu nog bestuurder bij verfconcern AkzoNobel, de huidige interim-bestuursvoorzitter op. Aan Gunning de taak van TNT Express weer een winstgevend bedrijf te maken, dat op eigen benen kan staan.