Terugkijken: de 95-jarige J.L. Heldring een jaar na z’n afscheid

Het is volgende week een jaar geleden dat J.L. Heldring (nu 95 jaar oud) stopte met ‘Dezer dagen’, zijn rubriek in NRC Handelsblad. 52 jaar lang schreef hij columns voor de krant. Gisteravond werd Heldrings dagen uitgezonden, een gesprek over zijn staat van dienst.

Heldring leest NRC Handelsblad in Den Haag, september 2010. Foto Vincent Mentzel / NRC

Het is volgende week een jaar geleden dat J.L. Heldring (nu 95 jaar oud) stopte met ‘Dezer dagen’, zijn rubriek in NRC Handelsblad. 52 jaar lang schreef hij columns voor de krant. Maandagavond werd Heldrings dagen uitgezonden, een gesprek over zijn staat van dienst.

“Als ik dertig jaar eerder was weggegaan had er geen haan naar gekraaid”, zegt Heldring daarin tegen journalist Frénk van der Linden. Nu wel: er was veel aandacht voor zijn opmerkelijk lange adem: werkzaam bij NRC sinds 1945 en sinds 1960 meer dan een halve eeuw als columnist.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Heldring spreekt in het gesprek van ruim een half uur onder meer vrijuit over zijn in materieel opzicht bevoorrechte, maar emotioneel armoedige jeugd. En hoewel Van der Linden zichzelf introduceert als fan, schroomt hij niet om Heldring te vragen naar zijn NSB-sympathie als gymnasiast en een gemiste primeur toen hij hoofdredacteur was. Het heden komt ook nog voorbij: “De economische voordelen van Europa heb ik nooit betwist, maar een politieke eenheid komt er niet.”

    • Mark Duursma