‘SC Veendam vandaag failliet’

Bewindvoerder Gerard Breuker van eerstedivisieclub SC Veendam zou vanmiddag het faillissement van de club aanvragen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden vanmorgen. Gisteravond bleek dat de belangrijkste sponsors, onder wie eigenaar Koos Gjaltema van een groot steigerbouwbedrijf, niet voldoende geld bijeenbrengen om de club van de ondergang te redden. Vanmiddag geeft Breuker op een persconferentie nadere toelichting over het aanstaande faillissement.

Een week geleden bleek dat SC Veendam een schuld had van een half miljoen euro, waarvan drie ton aan de Belastingdienst. Er werd een bewindvoerder aangesteld, advocaat Gerard Breuker. Die meldde dat het eerst van belang was om de lopende rekeningen te betalen, waarna hij op zoek zou gaan naar geld om de schuld van een half miljoen weg te werken. Maar enkele dagen werd de telefoonlijn van de club afgesloten; de club had „nog geen duizend euro op de rekening”, aldus Breuker.

In de afgelopen maanden en jaren ontsnapte Veendam diverse keren aan opheffing. Zo wist de clubleiding drie jaar geleden op het laatste moment met succes beroep aan te tekenen tegen het al uitgesproken faillissement. Vorige maand moest Gjaltema al bijspringen om de salarissen te betalen.

Als de club failliet gaat, dan is Veendam de vierde eerstedivisieclub in drie jaar tijd die het leven laat. Eerder verdwenen HFC Haarlem, RBC Roosendaal en AGOVV uit het betaald voetbal.

De op een na hoogste voetbalcompetitie van Nederland heeft het zwaar. Het blijkt voor veel clubs lastig voldoende inkomsten te genereren om betaald voetbal te kunnen spelen, terwijl de clubs wel moeten voldoen aan allerlei eisen van de KNVB. Zo moet een club zestien contractspelers in dienst hebben en moet de accommodatie voldoen aan bepaalde richtlijnen.

SC Veendam is een van de oudste profclubs in Nederland. De club werd in 1894 opgericht onder de naam Look Out en heette daarna nog een tijdje Prinses Juliana Veendam. De grootste successen in de clubhistorie haalde Veendam in 1986 en 1988. Beide keren promoveerde het toen naar de eredivisie.