Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Precies zoals de eurolanden het wilden: 5 vragen over de redding van Cyprus

Het akkoord is er dan toch, op het nippertje, gekomen. De Eurolanden en de trojka gaan Cyprus 10 miljard euro lenen, zelf betaalt het land 7 miljard. Dat bedrag, zo luidde de eis, moest grotendeels uit de gezwollen banksector komen, acht keer zo groot als ’s lands economie.

Demonstratie afgelopen zaterdag van bankmedewerkers in Nicosia.
Demonstratie afgelopen zaterdag van bankmedewerkers in Nicosia. Reuters

Het akkoord is er dan toch, op het nippertje, gekomen. De Eurolanden en de trojka gaan Cyprus 10 miljard euro lenen, zelf betaalt het land 7 miljard.

Dat bedrag, zo luidde de eis, moest grotendeels uit de gezwollen banksector komen. Die sector was inmiddels acht keer zo groot als ’s lands economie. NRC-correspondente Caroline de Gruyter schrijft vanmiddag in NRC Handelsblad dat de eurolanden precies hebben gekregen wat ze wilden.

Wat zijn de belangrijkste punten uit het reddingsplan?

Cyprus haalt het geld voor de noodlening grotendeels bij spaarders weg. Oppotters die minder dan een ton op de bank hebben staan, zijn veilig. Alles daarboven wordt bij Laiki weggevaagd en bij Bank of Cyprus waarschijnlijk sterk gekort. De banksector op Cyprus wordt gedecimeerd, dat is de kern van het nieuwe akkoord, schrijft De Gruyter.

“Van de twee grootste banken, Laiki en Bank of Cyprus (samen 80 procent van de markt), wordt de eerste helemaal gesloten en wordt de tweede geherstructureerd tot een compacte, kleinere bank. Laiki wordt gesplitst in een ‘bad bank’ en een gezonde bank die wordt opgenomen in Bank of Cyprus.”

Hoe hard speelde de trojka het spel vannacht?

Zoals De Gruyter schrijft is exact voldaan aan de voorwaarden zoals de eurolanden die aan Cyprus hadden gesteld. De Cypriotische president Nikos Anastasiades, die de maatregelen uit het akkoord van vannacht vorige week nog verhinderde, verzette zich hier gisteren ook met hand en tand tegen.

“Hij deed alles, zeggen betrokkenen, om de clientèle van de twee banken uit de wind te houden. Onder hen zijn (vooral bij Bank of Cyprus) veel vermogende Russen en andere buitenlanders die op Cyprus zijn neergestreken vanwege de lage belastingtarieven en de hoge rentes.”

De Cypriotische president is niet blij dus?

Bronnen betrokken bij het proces meldden vannacht dat president Anastasiades dreigde met aftreden toen hij hoorde dat Laiki dicht moest. Maar hij had geen keus.

“Laiki is niet te redden. Rusland, zo bleek vorige week, wil niet bijspringen. De Europeanen wel, maar alleen op voorwaarde dat het uit is met het ‘casinobankieren’ op Cyprus. Anastasiades werd soms flink vernederd.”

Wie of wat gaf vannacht nou uiteindelijk de doorslag?

Het akkoord van vorige week werd door ministers van Financiën in elkaar getimmerd, en faalde. Daarom nam Europees president Herman Van Rompuy ditmaal zelf het heft in handen, op hoger niveau.

“Hij trommelde presidenten op van de Europese Commissie, het noodfonds, de ECB, de eurogroep en het IMF op en hamerde er in urenlange sessies van gistermiddag tot middernacht zelf een akkoord uit. Met de Franse president en de Duitse bondskanselier werd getelefoneerd, met de Russische president niet.”

Is de rust met de noodlening nu weer teruggekeerd op Cyprus?

Dat lijkt wishful thinking. De Cyprioten kunnen gewoon pinnen en morgen gaan de banken na tien dagen weer open, behalve Bank of Cyprus. Voor vermogende buitenlanders en ondernemers is Cyprus echter een onbetrouwbare partner geworden, schrijft correspondente Marloes de Koning vanmiddag vanuit Nicosia in het Handelsblad. Een massale kapitaalvlucht is volgens analisten onvermijdelijk nu grote rekeninghouders bij de twee zwakste banken extra hard worden getroffen.

“De winstgevende financiële dienstverlening smelt weg, wat blijft erover? Hoeveel overeind blijft van Cyprus als offshore economie en dienstverlener hangt onder meer af van de uitwerking van maatregelen in de komende dagen. De werkloosheid kan volgens een expert zomaar gaan oplopen tot Griekse hoogten als 26 procent van de bevolking. Bij het wegvagen van Laiki gaan duizenden banen verloren.”