over de haag

Koffiedwang

Een opvallende upgrade op de burelen van de PvdA-fractievoorzitter: een heus koffiezetapparaat, legaal nog wel. Op last van de brandweer is het bewoners van het Kamergebouw eigenlijk verboden eigen apparatuur in stopcontacten te steken. Maar Kamerleden blijken een goede afspiegeling van de bevolking, er bestaat een sterke anti-autoritaire stroming. Zo bezit een fractievoorzitter van een middelkleine partij, en díéns naam moet geheim blijven, over een Jura, met echte bonen.

De obesipas

De medewetgevers overtreden wel meer regels. Neem het misbruik van de ‘obesipas’. Door alle beveiliging bewegen Kamerleden zich dagelijks tientallen keren door draaideuren en sluizen. Bij die laatste zit een weegschaal onder de vloer. Als er meer dan 120 kilo op staat, blokkeert de sluis, om te voorkomen dat er meer personen tegelijk doorheen lopen. Enkele Kamerleden torsen meer gewicht mee. Met hun obesipasjes gaan beide sluisdeuren tegelijk open. Bijkomend voordeel: bezoek hoeft zo niet te worden aangemeld bij de beveiliging.

Boter op het hoofd

De verhouding tussen coalitiepartners VVD en PvdA is voorlopig uitstekend. Maar oude gebruiken blijven. Op de buste van PvdA-heilige Joop den Uyl bij de ingang van een Kamerrestaurant, plaatsen anonieme liberalen regelmatig een boterkuipje. Of eigenlijk een margarinekuipje, omdat boter buiten de koeling bederft, en een grapje niet tot verspilling moet leiden. Maar coalitiedwang stelt grenzen. Vroeger werd er nog wel eens een halve zool onder het beeld gelegd. Die tijd is voorbij.

Voor of tegen?

Hoofdelijk stemmen is ‘in’. Tweede Kamerleden kunnen zich niet verschuilen achter de fractie, maar moeten zelf „voor” dan wel „tegen” roepen. Hét middel voor de oppositie om weifelende Kamerleden uit de regeringscoalitie uit te dagen. Zo’n stemming moet natuurlijk wel ordentelijk verlopen. Tegenwoordig heeft elke week een griffier dienst: hij is beschikbaar om de namen van Kamerleden luid, duidelijk en foutloos op te lezen, als er om een hoofdelijke stemming wordt gevraagd. Geen sinecure, het wordt gerepeteerd.

Gezellig, een sigaretje

En na weer zo’n intensieve stemronde, of andere schermutselingen, zoekt menig Kamerlid zijn toevlucht op het rookbalkon. Uitkijkend op het volk op het Spui vervagen alle partijpolitieke grenzen: parlementariërs die elkaar zojuist nog stevig de maat hebben genomen tijdens een debat, geven elkaar gezellig een sigaretje. De trouwst bezoekende partijen: PVV en D66.

Samenstelling Derk Stokmans