‘Opeens moet ik weer voor mijn plekje vechten’

Britt Eerland
Britt Eerland Foto EPA

Naam: Britt Eerland

Leeftijd: 19 jaar

Sport: Tafeltennis

Prestaties: Europees jeugdkampioen tafeltennis 2010

Donderdag begint het WK tafeltennis voor landenteams in het Chinese Guangzhou. Afgelopen jaar werd Nederland zesde. Wat kunnen we op dit toernooi van jullie verwachten?

„Het wordt moeilijker dan vorig jaar, omdat Li Jie, een van onze beste speelsters, niet meedoet. Zij is normaal altijd basisspeler en is er nu vanwege persoonlijke omstandigheden niet bij. Dat verkleint onze kansen wel. Maar met een beetje geluk met de loting en een goede vorm moet de top acht wel weer haalbaar zijn. Dat moet ook wel als we de A-status van NOC*NSF willen behouden.”

Een top acht plaats is daarvoor een vereiste?

„Nou, er zijn ook wel andere kansen, later in het seizoen, maar toernooien als de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap zijn vaak heel belangrijk voor NOC*NSF .”

Nu Li Jie er niet bij is, betekent dat automatisch dat jij tijdens dit toernooi opschuift in de hiërarchie?

„Dat weet je nooit helemaal zeker, ik weet nog niet wie er straks wordt opgesteld. Maar ik verwacht wel dat ik nu een grotere rol krijg dan in voorgaande jaren. Ik zal in elk geval het dubbelspel gaan spelen met Linda (Cremers, red.) en daar hebben we de laatste tijd veel op getraind. De wedstrijden op het WK worden vaak beslist door het dubbelspel dus als dat goed zit, ben je al een heel eind.”

Jullie spelen allemaal bij verschillende clubs in verschillende competities. Hoe lang zijn jullie als Nederlands team bij elkaar?

„Voor een groot toernooi proberen we altijd een aantal trainingsstages te plannen. De afgelopen twee weken zijn we vijf dagen in de week op Papendal bezig geweest.”

Na de Olympische Spelen kregen jullie een nieuwe bondscoach. Elena Timina volgde de Chinees Chen Zhibin op. Hoe bevalt dat?

„Het is even wennen. We kennen Elena natuurlijk al goed, ze speelde tot aan de Spelen voor het Nederlands team, en heeft mij vroeger ook wel af en toe getraind, maar het is anders nu ze echt bondscoach is. Ze is natuurlijk zelf topspeelster geweest en leert ons dingen die voor haar zelf altijd goed werkten. Maar dat betekent niet automatisch dat het ook voor andere speelsters goed werkt. Het is van beide kanten nog aftasten. ”

Jij wordt gezien als het grootste Nederlandse tafeltennistalent sinds Bettine Vriesekoop. Geeft dat extra druk?

„Dat valt wel mee. Ik moet vooral wennen aan de overstap van de junioren naar de senioren. Ik was altijd de beste van mijn team, en er werd naar me geluisterd. Maar nu ben ik opeens weer de nieuweling die moet vechten voor zijn plekje. Het enige wat ik in de hand heb is mijn eigen spel. Ik doe mijn best om dat te verbeteren en dan hoop ik dat de rest vanzelf komt.”

    • Arman Avsaroglu