Beurzen sluiten lager na redding Cyprus - Dijsselbloem: dit is géén blauwdruk

Een pinautomaat van de Laika Bank in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. Na een voortvarende start vanochtend sloten de beurzen vandaag toch nog in het rood.

Na Cyprus-akkoord van vannacht opende het Damrak met een stevige winst, maar in de loop van de middag zakte de AEX-index toch in het rood. Vooral de bankaandelen gingen flink omlaag.

Uiteindelijk sloot de index op 348,72 punten, 0,6 procent lager dan de slotstand van vrijdag. Ook de Midkap-index daalde: met 0,1 procent naar 526,5 punten.

Elders in Europa eindigden de beurzen ook in de min. De FTSE 100 in Londen verloor 0,2 procent. In Duitsland werd er min 0,5 procent genoteerd en in Frankrijk bedroeg het verlies 1,1 procent.

Dijsselbloem: Cyprus-akkoord is blauwdruk

De Europese beurzen zakten vanmiddag in na uitspraken van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Tegen persbureau Reuters zei Dijsselbloem dat het akkoord, waarbij de grote spaarders de redding betalen, een blauwdruk is voor het oplossen van problemen met banken in de eurozone. Volgens hem moeten mogelijk ook andere landen hun bankensector hervormen. Dijsselbloem:

“Wat we afgelopen nacht hebben gedaan is wat ik noem het terugbrengen van risico’s. Als er een risico is in een bank, zou onze eerst vraag moeten zijn: wat gaan jullie bij de bank eraan doen? Als de bank het niet kan oplossen, praten met de aandeelhouders en obligatiehouders en als dat nodig is de niet verzekerde spaarders.”

Update 19.23 uur:

Dijsselbloem stelt in een verklaring dat hij niet niet heeft gesproken van ‘blauwdrukken’. Cyprus is volgens hem een specifiek geval.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem Cyprus specific case. Programmes tailor-made to situation, no models or templates used. Quote: http://t.co/rpWRHnGZRW.