Met de pausmobiel naar het ijs

Hoewel er sprake leek van een meteorologisch misverstand was het al lente toen in 2013 in de Russische badplaats Sotsji de WK afstanden voor schaatsers werd gehouden.

Vier dagen lang voltrokken zich de wedstrijden voor overwegend lege tribunes in een prachtig ijsstadion, gebouwd voor de Olympische Spelen van 2014.

De kale stoeltjes herinnerden eraan dat schaatsen in Nederland ertoe doet, maar daarbuiten nauwelijks of slechts af en toe. Dat het seizoen zo uitgerekt is, is een veelgehoorde, maar onbeantwoorde klacht. Ook in 2014 zullen de vogels al volop in de ban zijn van te verwachten gezinsuitbreiding als Heerenveen van 21 tot en met 23 maart het WK allround ontvangt. 2015: idem.

In Nederland begrijpen ze dat er iets moet gebeuren wil het schaatsen mondiaal niet naar het niveau van korfbal zakken. De KNSB heeft „stakeholders uit de schaatswereld” bijeengeroepen „die werken aan een model dat moet leiden tot een next level van het professionele langebaanschaatsen”. Nu nog normaal Nederlands leren gebruiken.

Eerder ving wereldkampioene Ireen Wüst bot bij de Italiaan Ottavio Cinquanta, voorzitter van de internationale schaatsunie, toen ze per open brief voorstelde het allroundschaatsen, het toernooi over vier afstanden, van een olympische status te voorzien.

Misschien daarom wendde sprinter Jan Smeekens zich vorige week met een open brief tot de paus. Het vervoer van de sporters in Sotsji verliep moeizaam, afgelopen dagen. Met het oog op de Spelen van 2014 bad Smeekens tot Franciscus, via schaatsen.nl: „Zou ik dan uw pausmobiel een weekje mogen lenen?”

En weg was hij, schaatsend langs reclameborden van louter Nederlandse bedrijven. Ook al was het kwestieus dat De Telegraaf zijn oplage in Sotsji flink kon verhogen en is energiebedrijf Essent als gevolg van geopolitieke complicaties kansloos in Rusland.

Dus was er voornamelijk sprake van een evenement dat zich afspeelde in door de NPO betaalde en beschikbaar gestelde zendtijd, als alternatief voor de STER.

John Kroon

    • John Kroon