Meldlijn voetbal: vijf incidenten bij amateurs

Hij had net de winnende treffer gemaakt toen hij hard van achteren werd geschopt. Sam (13), speler van de C’tjes van de Utrechtse amateurclub Hercules, liep een dubbele beenbreuk op in de wedstrijd tegen Saestum uit Zeist. „Ik snap niet dat iemand zoiets kan doen. Mijn tegenstander kon het gewoon niet hebben dat ik scoorde”, zegt hij tegen het AD.

Bij de nieuwe hulplijn van de KNVB zijn afgelopen weekend vijf meldingen binnengekomen over geweld in het amateurvoetbal. Het was het eerste weekend dat de hulplijn voor noodgevallen kon worden gebeld.

Het nummer (0800-2299555) is onderdeel van het actieplan tegen geweld, dat vorige week werd gepresenteerd. De KNVB wil niet zeggen welke clubs het betrof. Wel liet de voetbalbond weten dat alle vijf incidenten hebben plaatsgevonden bij de jeugd.

Betrokkenen die de hulplijn bellen, krijgen een zogenoemde voetbalofficier te spreken. Die schat de ernst van de situatie in en regelt wat er allemaal moet gebeuren: aangifte doen, de burgemeester informeren, Slachtofferhulp inschakelen. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) ontkende vorige week dat hij hiermee een „militaire operatie” optuigt. „De officier handelt op maat af wat er moet gebeuren.”

Behalve het incident in Utrecht zijn ook excessen in Apeldoorn en Den Haag bekend geworden. Twee jongens van zestien en zeventien jaar uit Deventer zijn zaterdagmiddag aangehouden na een vechtpartij tijdens een wedstrijd tussen VV Columbia uit Apeldoorn en IJsselstreek uit Deventer. Een negentienjarige jongen uit Apeldoorn raakte gewond.

Een wedstrijd tussen twee Haagse jeugdelftallen ontaardde in een vechtpartij. De scheidsrechter werd mishandeld door ouders van voetballende kinderen, nadat een van de spelers was geschopt.