‘Meeste Cypriotische banken gaan morgen weer open’

Een pinautomaat van de Laika Bank in de Cypriotische hoofdstad Nicosia. De tweede bank van het land blijft voorlopig nog wel gesloten en zal worden ontmanteld.

De meeste Cypriotische banken gaan morgen weer open. De twee grootste banken (en tegelijk de meest noodlijdende) blijven echter nog tot donderdag dicht. Dat zegt een bron bij de Cypriotische Centrale Bank tegen Reuters.

De afgelopen tien dagen waren de banken op het eiland gesloten. Cyprioten konden wel pinnen, maar bij Bank of Cyprus en Cyprus Popular Bank (ook wel de Laiki-bank), de twee grootste banken van het land, sinds gisteren niet meer dan honderd euro per dag. Daarmee wil het land voorkomen dat er een bankrun ontstaat.

Cyprus was in de afgelopen anderhalve week naarstig op zoek naar geld. Er moest er manier verzonnen worden om 5,8 miljard binnen te halen, want alleen dan zou de ‘trojka’ (de eurolanden, het IMF en de ECB) bijspringen met 10 miljard. Vannacht werd daarover een akkoord bereikt.

Laiki wordt ontmanteld

De regering van Cyprus werd het vanochtend in alle vroegte eens over de directe ontmanteling van Laiki, de tweede bank van het land. Het goede deel, met daarin de tegoeden tot honderdduizend euro en de al ontvangen liquiditeitssteun van de Europese Centrale Bank gaat over naar de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land. De slechte delen worden bevroren en uiteindelijk geliquideerd.

De ontmanteling van Cyprus zorgt ervoor dat het land minder geld nodig heeft van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Die zeiden daarom de eerder toegezegde tien miljard euro steun definitief toe.

    • Peter Zantingh