Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Longfonds pleit voor rookverbod op alle schoolpleinen VO

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Longfonds, voorheen Astmafonds, stelt vandaag in een rapport dat een kwart van alle scholen in Nederland een rookvrij schoolplein heeft. En nu wil de organisatie op alle scholen in het voortgezet onderwijs een rookverbod. Bijna zeventig procent van de middelbare scholen staat positief tegenover een rookverbod, aldus het rapport.

Directeur Michael Rutgers van het Longfonds vindt dat scholen een voorbeeld moeten zijn. Bovendien zouden jongeren moeilijk kunnen stoppen als ze eenmaal zijn begonnen met roken.

“Hoe jonger kinderen zijn als ze beginnen met roken, hoe groter de kans dat zij hun leven lang verslaafd blijven”, zegt hij in een verklaring.

Zuid-Holland en Brabant meest rookrvij

In de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant staan nu de meeste scholen met een rookvrij terrein. Het gaat om respectievelijk 32 en 33 procent. Drenthe en Friesland scoren het laagst met acht en vijftien procent. De resultaten van het onderzoek van het Longfonds worden vandaag overhandigd aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).