Kou verdwijnt

Langzaam komt er een einde aan het bijzonder koude weer in Nederland met wellicht rond Pasen wel maxima die in de dubbele cijfers uitkomen.

Het hogedrukgebied dat boven Scandinavië ligt, met bij ons de afgelopen dagen een stevige en ook koude oostelijke wind, is minder krachtig aan het worden. Dit betekent minder wind voor Nederland en ook minder koude lucht, maar aan de andere kant ook weer nieuwe storingen.

Allereerst is de lucht nog vrij droog met in de nacht naar dinsdag zo goed als heldere condities. De wind is nog matig tot aan zee soms krachtig en het gaat licht tot matig vriezen. Dinsdag overdag kunnen we op de meeste plekken rekenen op 10 tot 11 zonuren. Toch is het nog steeds winters, want ondanks de 3 of 4 graden op de thermometer voelt het alsof het vriest bij een matige tot vrij krachtige oostenwind.

Naar de vooruitzichten kijkend verliest het winterweer zijn scherpe randjes en loopt de temperatuur op naar 6 tot 8 op vrijdag. Qua zon leveren we wel flink in en ook vallen er op vrijdag wat buien.

Over de Paasdagen die dit jaar vallen op 31 maart en 1 april zijn de weermodellen het nog niet met elkaar eens. Er zijn er die voor te koude dagen gaan, maar ook enkele die lentetemperaturen van meer dan 10 graden verwachten.

Hoe dan ook, het ziet er in ieder geval naar uit dat de echte winterkou nu eindelijk uit de kaarten is.