Kortkolom economie

Moody’s blijft kritisch over Franse banken

Amsterdam. Kredietbeoordelaar Moody’s zegt dat de vooruitzichten voor de vier grootste Franse banken negatief blijven. BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale and BPCE blijven volgens Moody’s te sterk afhankelijk van de kapitaalmarkt. Volgens Moody’s waren de vier banken eind vorig jaar voor 35 procent afhankelijk van de kapitaalmarkt, een percentage dat hoger ligt dan bij andere soortgelijke banken. De overige banken weten veel meer spaargeld aan te trekken. De winsten van de banken zullen dit jaar wel hoger liggen dan in 2012, aldus Moody’s. Waarschijnlijk hoeft er minder te worden afgeschreven. Door het optimisme over de deal met Cyprus stonden alle banken, ook de Franse, vanochtend in de plus op de beurs. (NRC)

Miljoenenverlies voor investeerder Kardan

Amstrerdam. Investeerder Kardan heeft over 2012 een verlies geboekt van 32 miljoen euro. Het grootste verlies lag in het vierde kwartaal, zo maakte de onderneming gisteravond bekend. Kardan, dat actief is op onder meer het gebied van vastgoed en waterinfrastructuur, moest afschrijven op de waarde van zijn bezittingen in Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Het nettoverlies over 2012 was beduidend minder dan in 2011, toen er een verlies van 148 miljoen euro werd geboekt. In het vierde kwartaal van 2012 kwam het verlies uit op 27 miljoen euro. Topman Shouky Oren verwacht voor 2013 „een uitdagend jaar” voor de vastgoedoperaties in Centraal- en Oost-Europa. De vastgoedactiviteiten zullen naar verwachting sterker groeien.

Wereldhave verkoopt Amerikaanse belangen

Amsterdam. Vastgoedbedrijf Wereldhave heeft al zijn Amerikaanse bezittingen verkocht aan de investeringsgroep Lone Star Fund. Dat bracht 720 miljoen euro in het laatje. „De omvang en de omzet van onze Amerikaanse portefeuille viel tegen”, vertelt woordvoerder Jaap-Jan Fit. Het beleggingsbedrijf dat zich richt op winkelcentra verkocht afgelopen twaalf maanden ook zijn Britse belangen. „In totaal haalden we daar 1,2 miljard euro mee op”, vertelt Fit. „Dat geld wordt grotendeels besteed aan schuldenverlaging.”