Kortkolom cultuur

Zeventigduizend bezoekers voor Tefaf

Maastricht. Antiek- en kunstbeurs Tefaf in Maastricht heeft dit jaar van 15 tot 24 maart ruim 70.000 mensen getrokken. Dat zijn er ruim 1.000 minder dan vorig jaar. De beurs sloot gisteren af. Ben Jansen, voorzitter van Tefaf, is tevreden met het aantal verkopen. „We zijn blij dat er zo goed verkocht is, vooral als het gaat om de topstukken”, laat hij weten. Volgens de organisatie was er ook veel belangstelling van musea. Zo’n veertig Nederlandse musea namen een kijkje. Onder meer het Rijksmuseum, Museum Beelden aan Zee en het Mauritshuis deden aankopen op de beurs, vaak met steun van particuliere schenkers. Uit Duitsland kwamen 54 musea, uit de VS 48 musea. (NRC)

Shortlist Prix de Rome bekend

Amsterdam. Het Mondriaan Fonds heeft bekendgemaakt welke beeldend kunstenaars door een internationale jury zijn geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2013. Christian Friedrich, Falke Pisano, Remco Torenbosch en Ola Vasiljeva ontvangen ieder een werkbudget van 7.500 euro. Zij worden in de gelegenheid gesteld om in vijf maanden nieuw werk uit te voeren dat wordt tentoongesteld bij De Appel in Amsterdam. Op basis van dat werk zal de jury op 5 november de winnaar bekendmaken. De Prix de Rome is de oudste en grootste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de veertig jaar. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in Rome. (NRC)

Vertaalwedstrijd

AMSTERDAM. De winnaars van de vertaalwedstrijd van het Cultuurfonds zijn gisteren bekendgemaakt. Het zijn Annemarie van den Aardweg (EN-NL), Nannie Nieland-Weits (DU-NL), Ellis Booi (FR-NL), Vivien Doornekamp- Glass (NL-EN), Mirna Furdek Lutje Spelberg (Kroatisch-NL). Scholieren: F. Viguurs, J. Aerdt, S. van der Horst (Summa College) en J. Postmes (Gymnasium Beekvliet). (NRC)