Kortkolom buitenland

Sektarisch geweld in Birma breidt zich uit

Meikhtila. De onlusten tussen boeddhisten en moslims, die vorige week uitbraken in de Birmese plaats Meikhtila, hebben zich dit weekeinde verspreid naar de omgeving van de stad. In drie naburige plaatsen kwam het ook tot gewelddadigheden. In totaal zijn er nu ten minste 32 doden gevallen en verscheidene moskeeën en woonwijken zijn in de as gelegd. Duizenden mensen, vooral moslims, zijn op de vlucht geslagen. In Meikhtila zelf is het rustig sinds vrijdag de noodtoestand is uitgeroepen en het leger is gearriveerd om de toestand onder controle te brengen. (AP)

Z-Korea en VS sluiten nieuw defensiepact

Seoul. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben vandaag een nieuw militair pact getekend, waarmee ze het hoofd willen bieden aan eventuele nieuwe ‘provocaties’ van Noord-Koreaanse zijde. Noord-Korea zegde onlangs eenzijdig de wapenstilstand met Zuid-Korea en de VS op en bedreigt beide landen dikwijls. Het nieuwe plan voorziet, ook bij een beperkte Noord-Koreaanse aanval op kleine Zuid-Koreaanse eilandjes, in een gezamenlijke respons. Tot nu toe was Amerikaanse steun in zo’n geval slechts een van de opties. (AFP, AP)

Rellen Parijs bij actie tegen homohuwelijk

Parijs. „Enkele tientallen” betogers tegen het homohuwelijk zijn gisteren in Parijs gearresteerd nadat zij trachtten de Champs-Elysées te bereiken. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls vanmorgen gezegd. Volgens de politie betoogden in Parijs, net als in januari, rond de 300.000 mensen tegen het wetsvoorstel dat het burgerlijk huwelijk en adoptie openstelt voor koppels van hetzelfde geslacht. De omstreden plannen zijn aangenomen door de Assemblée Nationale en gaan nu naar de senaat. (NRC)

Dood terrorist Abou Zeid in Mali bevestigd

ALGIERS. Frankrijk heeft de dood bevestigd van Abdelhamid Abou Zeid, een leider van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM). Abou Zeid kwam eind februari om bij gevechten met Franse en Tsjadische troepen in Noord-Mali. Het Tsjadische leger meldde al eerder dat hij dood was. De Algerijnse zender Ennahar TV meldde gisteren dat de plaats van Abou Zeid wordt ingenomen door de Algerijn Djamel Okacha. Hij zou de rechterhand zijn van AQIM-leider Abdelmalek Droukdel. (Reuters)

Bloomberg zet geld in tegen wapenbezit

New York. De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, steekt 12 miljoen dollar (9,27 miljoen euro) eigen geld in een tv-campagne voor strengere wapenwetgeving. In de spotjes, die sinds zaterdag online staan, worden burgers aangespoord om Senatoren onder druk te zetten om in te stemmen met striktere regels. De nieuwe wapenwet werd ingediend na de schietpartij in Newtown, waarbij twintig kinderen omkwamen. Bloomberg is de oprichter van de groep ‘Burgemeesters Tegen Illegale Wapens’, waar inmiddels 800 burgemeesters lid van zijn. (AP)