Kortkolom binnenland

NOS mag item over moordzaak uitzenden

Amsterdam. NOS Nieuws mag een item uitzenden over een oude moordzaak, zo heeft de rechter dit weekeinde bepaald. Jacob G., die in 2010 werd vrijgesproken van de moord op Tamara Wolvers, wilde met een kort geding uitzending te voorkomen. Het Journaal zendt binnenkort een nieuwsitem uit over de wetswijziging ‘herziening ten nadele’, waardoor onherroepelijke uitspraken in strafzaken alsnog kunnen worden herzien, en wil deze moord als voorbeeld gebruiken. Wolvers werd in juli 2006 vermoord. De politie vond DNA-sporen van G. op haar badjas, maar de rechter vond dat onvoldoende bewijs. (NRC)

GroenLinks uit bestuur Oldambt

Oldambt. GroenLinks is verdwenen uit het gemeentebestuur van de Groningse gemeente Oldambt. De wethouder van GroenLinks en de twee raadsleden hebben alle drie hun lidmaatschap van GroenLinks opgezegd omdat ze zich niet langer kunnen vinden in het landelijke partijbeleid. Tot de raadsverkiezingen volgend jaar maart gaan de drie door als onafhankelijke fractie Progressief Oldambt.  (NRC)

‘Rijkscommissaris voor Sint-Maarten’

Amsterdam. Op Sint-Maarten moet een rijksofficier of rijkscommissaris benoemd worden om de bestuurlijke integriteit op het eiland te waarborgen. Volgens Kamerlid André Bosman (VVD) functioneert de democratie er feitelijk niet meer. Bosman, die pleit voor een „justitiële coup”, wil dat de minister van Justitie van het eiland op non-actief wordt gezet, zo zei hij vanochtend in De Telegraaf. (NRC)

Treinverkeer Almelo plat na schietpartij

Almelo. Het treinverkeer rond Almelo is gisteravond stilgelegd nadat een overvaller door de politie was neergeschoten. Iets voor 20.00 uur werd een ijssalon in de buurt van het station overvallen door een man met een mes. Bij de achtervolging daarop schoot de politie de man neer. De aard van zijn verwondingen is onbekend. (Novum)