In Japan is het wél lente

People look at cherry blossoms in full bloom in Tokyo on March 24, 2013. Tokyo's cherry blossom trees were in full bloom on March 22, Japan's weather agency said, marking the second earliest blossoming in the capital on record. AFP PHOTO/Toru YAMANAKA
People look at cherry blossoms in full bloom in Tokyo on March 24, 2013. Tokyo's cherry blossom trees were in full bloom on March 22, Japan's weather agency said, marking the second earliest blossoming in the capital on record. AFP PHOTO/Toru YAMANAKA AFP

‘Hanami’ noemen de Japanners het, ‘de kunst van het bloemen kijken’. Afgelopen weekend stonden de kersenbomen in de Japanse hoofdstad Tokio in volle bloei.

Ieder voorjaar bezoeken miljoenen mensen in Japan parken en natuurgebieden om de bloesems te bekijken. De ‘sakura’, zoals de boom in het Japans heet, bloeit slechts twee weken en staat symbool voor de vergankelijkheid van het leven.

Japanse metereologen kondigden het begin van de bloei vorige week aan, tien dagen eerder dan gemiddeld. Maar één keer eerder bloeiden de kersenbloesems zo vroeg in het jaar.