Hou dat geld zelf maar

Taekwondobond //

Opvallend: een sportbond die de subsidie van NOC*NSF weigert De sporters zijn de dupe: zij moeten nu op eigen gelegenheid trainen

Nederland, Arnhem 02-03-12 Taekwondoka Tommy Mollet. © Foto Merlin Daleman

Als een van de weinige kleine bonden kreeg de Taekwondo Bond Nederland nog wel topsportsubsidie van sportkoepel NOC*NSF. Onlangs werd bekend dat de bond het geld echter weigerde, waardoor de Nederlandse taekwondoka’s in allerijl topsportcentrum Papendal moesten verlaten. Zij trainen nu al bijna drie maanden op eigen gelegenheid, zonder professionele begeleiding.

„Spelers moeten nu zelf een trainingsprogramma opstellen en op eigen kosten overal naartoe reizen”, zegt Tommy Mollet. De 33-jarige taekwondoka ging vorig jaar nog naar de Olympische Spelen in Londen en is nu één van de gedupeerde topsporters. De nationale selectie bestaat uit zo’n acht sporters, aangevuld met een aantal spelers die vaak mee trainen.

Mollet: „Veel spelers woonden op Papendal of in de buurt rond Arnhem en stemden hier hun opleiding of werk op af. Sommigen moesten gedwongen verhuizen uit Papendal en daardoor ook stoppen met studie of werk.”

Mollet tast in het duister over de beweegredenen van de bond om de subsidie te weigeren. „De bond heeft gesprekken gehad met NOC*NSF, maar niet met de spelers. Wij hoorden op Kerstavond dat er vanaf 1 januari geen trainingsprogramma en geen bondscoach meer zou zijn. Op vragen krijgen we alleen maar ontwijkende antwoorden. Ik zou graag de reden weten, want ik kan me echt niet voorstellen dat je dit doet als je het beste voor hebt met taekwondo.”

De bond heeft van NOC*NSF een topsportsubsidie van 185.000 euro toegewezen gekregen, plus een bondscoach en technisch directeur van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) en toegang tot de faciliteiten van het CTO op Papendal. Totale waarde: zo’n drie ton.

De sportkoepel stelt bij het verstrekken van de subsidie een aantal basisvoorwaarden die voor alle bonden gelden. Soms zijn er aanvullende voorwaarden voor bepaalde bonden. Eén van de aanvullende voorwaarden voor de taekwondobond is dat het topsportprogramma volledig onder het CTO zou vallen, waardoor de bond inhoudelijk niet meer aansprakelijk zou zijn. „Dat doen we bij meer kleine bonden, omdat die niet goed in staat zijn om de topsportopleiding professioneel te runnen”, zegt Ad Roskam, ‘prestatiemanager’ taekwondo van NOC*NSF. „Waarschijnlijk wilde de bond hier niet aan, maar de ware reden is voor ons gissen omdat we geen argumentatie hebben gekregen. We zagen nog wel perspectief voor taekwondo, maar nu zal het voor spelers lastig worden om de top te halen.”

NOC*NSF is onduidelijk geweest over de voorwaarden van de subsidie, zegt Fred Buitenhuis, voorzitter van de taekwondobond. „In de gesprekken in december is ons niet duidelijk geworden wat de voorwaarden precies inhouden en wat voor afspraken we konden maken.”

Portemonnee weggeven

„Op onduidelijke voorwaarden kunnen wij geen beleid maken”, zegt Buitenhuis. „We gaan natuurlijk niet onze portemonnee weggeven zonder dat we weten wat ermee gebeurt. Voor een paar topsporters kunnen we niet de bondsorganisatie ontmantelen. Als bond met 7.000 leden zijn we namelijk ook nog actief in de breedtesport in allerlei districten.”

De sportkoepel bestrijdt deze lezing. Roskam: „In twee gesprekken hebben we toegelicht wat de voorwaarden zijn. De bond heeft daar alle kans gehad vragen te stellen als er iets onduidelijk was. De taekwondobond heeft een begroting ingediend met een bedrag dat zij willen besteden aan topsport. Dat bedrag hebben we aangehouden. Als ze problemen hebben met de kosten en de verantwoordelijkheid kunnen we daar natuurlijk over praten, want wij willen ook niet dat de bond in de problemen komt.”

De sportkoepel wil de topsporttak helemaal onderbrengen bij het CTO, zodat de bond zich op de breedtesport kan concentreren. De taekwondobond houdt de topsport liever zelf in de hand. „We hebben jarenlang hard gewerkt om een goede organisatie neer te zetten, en die staat er nu”, zegt Buitenhuis. „Bovendien hebben we de topsport al deels uit handen gegeven aan het CTO, maar het resultaat is slecht.” De bond is „hard aan het werk om een oplossing te zoeken voor de topsporters”.

De niet verstrekte subsidie gaat terug in de pot van NOC*NSF. Mocht de taekwondobond nog van gedachten veranderen, dan kan die alsnog aankloppen en de subsidie innen.

    • Matthijs Keuning