HC Bloemendaal zonder Teun de Nooijer – het is echt waar

Teun de Nooijer stopt na ruim twee decennia tophockey bij zijn club. „Het moest eruit.”

Handen in de zakken, zijn dochters om zich heen. Wie nog moet wennen aan het idee van Bloemendaal zonder Teun de Nooijer kon daar gistermiddag alvast aan beginnen op sportcomplex ’t Kopje, waar de drievoudig wereldhockeyer van het jaar langs de kant stond. „Last van mijn kuit”, zei hij tegen toeschouwers die wilden weten waarom hij niet meedeed in de wedstrijd tegen Voordaan (4-3).

De Nooijer stopt na dit seizoen met tophockey. Hij lichtte vrijdag, op zijn 37ste verjaardag, na de verloren wedstrijd tegen Rotterdam zijn teamgenoten in over zijn beslissing. „Het moest eruit”, zei hij gisteren. Tot zijn eigen tevredenheid lag „de focus” in de kleedkamer daarna direct weer op de volgende wedstrijd.

Afgelopen jaar was de hockeywereld te klein toen De Nooijer in eerste instantie niet werd opgeroepen voor de trainingsgroep in aanloop naar de Spelen. Hij ging toch en werd in Londen met een verloren finale een van de meest succesvolle teamsporters in de olympische geschiedenis: vijf deelnames, twee keer goud, twee keer zilver.

Na de beëindiging van zijn interlandcarrière, afgelopen zomer, komt nu een einde aan zijn clubcarrière. Sinds zijn komst naar Bloemendaal, in het seizoen 1992-1993, was hij ‘De Mussen’ maar een paar maanden ontrouw, toen hij speelde voor het Duitse Harvestehuder. Negen keer werd hij met Bloemendaal landskampioen, twee keer de beste van Europa. Eén keer miste hij de play-offs, dit jaar wordt het nog spannend.

Moet een 37-jarige topsporter nog toelichten waaróm hij stopt? „Meerdere kleine redenen”, zei hij gisteren in de bestuurskamer. „Ik heb sinds 2008 een eigen bedrijf [Teun de Nooijer Academy] en dat begint steeds meer te trekken. Je zit in een spagaat, zou meer tijd aan je bedrijf willen besteden en dan moet je lastige beslissingen nemen. Emotioneel niet makkelijk, maar ik moet met mijn andere droom aan de gang.”

Bloemendaal zonder De Nooijer. Alleen al het vooruitzicht te spelen met de beste hockeyer die Nederland voortbracht, was voor veel spelers reden voor deze club te kiezen. Hij blijft actief als individuele trainer van talentvolle jeugdspelers.

    • Bart Hinke