Geïoniseerd of gealkaliseerd water? Loop toch naar de pomp

Vroeger lachten we om water dat ingestraald was door Jomanda. Nu is er een hele markt voor drinkwater waarmee een kunstje is uitgehaald. Geïoniseerd, gealkaliseerd, gemineraliseerd of gevitaliseerd - wat dat laatste ook moge betekenen. Gebakken lucht? Nee, gesmolten water!

Kent Sepkowitz, een arts uit New York City, kan het niet meer aanzien. Liefst 16 miljard euro hebben zijn landgenoten het afgelopen jaar aan flesjes water uitgegeven. Een bizarre gezondheidsrage die zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt, merkt hij op. Er komen nu zelfs apparaatjes op de markt waarmee consumenten de elektroden in hun leidingwater opnieuw kunnen ‘uitlijnen’. Zodat het beter smaakt en ongemakken als artritis wegneemt, klinkt de belofte.

In een onderhoudend artikel op Slate.com ontkracht hij niet alleen de gezondheidsclaims van de fabrikanten, maar steekt hij ook de draak met de consument. “We staan dagelijks bloot aan vele milieurisico’s, maar leidingwater hoort daar niet bij. Het is veilig, zuiver en goedkoop.” Waarom dan toch geld blijven uitgeven aan iets dat geen merkbaar voordeel oplevert? Waarom twisten over een merk als je het verschil niet proeft?

In Nederland streed GroenLinks vorig jaar voor het consumeren van gewoon kraanwater. Kamerlid Jesse Klaver richtte zijn pijlen allereerst op de horeca. “Het Nederlandse kraanwater is van hoge kwaliteit. En toch moet je vaak een duur watertje bestellen als je een glas water bij je eten wilt. Dat is een ergernis van mensen”, zei hij tegen nieuwssite nu.nl. De partij stelt dat gewoon kraanwater vijf maal vaker gecontroleerd wordt dan flesjeswater. Om de flesjesconsumptie terug te dringen pleit GroenLinks voor openbare tapppunten.