Faillissement onafwendbaar voor SC Veendam, profclub officieel bankroet

De statribune van voetbalclub SC Veendam. Na aanhoudende financiële problemen heeft de club faillissement aangevraagd. ANP / Remko de Waal

SC Veendam is sinds vanmiddag de vierde profvoetbalclub in de laatste drie jaar die bankroet is. De club, die 119 jaar bestond, vroeg vandaag faillissement aan, zo meldde bewindvoerder Gerard Breuker op een persconferentie.

Twee weken geleden werd al uitstel van betaling aangevraagd waarna de kans op overleven al bijzonder klein leek. Veendam kampt al lange tijd met financiële problemen en eind vorige maand moest hoofdsponsor Koos Gjaltema de club al in leven houden. Deze liet weten niet nog eens de portemonnee te trekken.

Gisteravond kwam al naar buiten dat een reddingsplan van een groep investeerders om het noodlot af te wenden was mislukt. Zij legden twee tot drie ton op tafel, maar Veendam, dat tiende stond in de Jupiler League, had op korte termijn een bedrag van 675.000 euro nodig.

Daarnaast moest nog aan drie ton betaald worden aan crediteuren. Ook bleek het niet haalbaar om voor volgend seizoen een sluitende begroting in te dienen, meldt persdienst Novum. Dat zou gaan om een gat van nog eens vier ton.

De club heeft nog acht dagen om in beroep te gaan maar de kans op een ultieme redding lijkt bijzonder klein. In dat geval vervallen alle uitslagen die SC Veendam dit seizoen in de Jupiler League heeft neergezet. Na Haarlem (januari 2010), RBC (december 2011) en AGOVV in januari dit jaar is Veendam de vierde profclub in korte tijd die het financieel niet meer kan bolwerken.


Zometeen meer.

    • Jules Seegers