Een stripje dat weleens jaren kan gaan duren (en in elk geval al uren bezig is)

Het eerste plaatje van 'Time', het stripje van xkcd.com van vandaag.
Het eerste plaatje van 'Time', het stripje van xkcd.com van vandaag. xkcd.com

De webcomic xkcd heeft ons al eens eerder een paar uur van de werkdag afgesnoept, toen een klein stripje een enorme tekening bleek te zijn. Vandaag heet het stripje ‘time’, en dat is precies wat het gaat kosten.

Xkcd is een strip van de Amerikaan Randall Munroe, die doorgaans drie keer per week (maandag, woensdag en vrijdag) een nieuwe aflevering tekent en op internet zet. Volgens de maker zelf gaat het stripje over ‘romantiek, sarcasme, wiskunde en taal’. Munroe, voormalig robotbouwer bij NASA, begon in 2005 met dit stripje; de aflevering van vandaag is nummer 1190 in de rij.

Bekijk het stripje hier, en zie hier wat je tot nu toe hebt gemist. Er is zelfs iemand die live een gifje bijhoudt.

In eerste instantie lijkt er niets aan de hand met de xkcd van vandaag. De twee figuurtjes Megan en Cueball zitten op een heuvel. Met de titel ‘Time’ gaat voor veel lezers enkel de filosofische motor aan, gissend naar de bedoeling van tekenaar Munroe. Totdat je de alt-text ziet, de titel van het plaatje dat zichtbaar wordt door er met de muis boven te hangen: ‘Wait for it.’ En wat blijkt: het stripje kost daadwerkelijk tijd om te bekijken.

Wait for it.

Time, van xkcd, verder in de tijd.xkcd.comxkcd.com

Twitter avatar stonehead Stonehead Today’s xkcd seems nothing special, until you notice that the comic changes over time. http://t.co/w63k4LMTUp
Twitter avatar alaskarobotics Patrick Race They are definitely moving!!! She was sitting a second ago and now she’s down! - http://t.co/wVORJuqkMb
Twitter avatar SoulfulSkald Senor Cardgage Looks like I’m not sleeping tonight. No, I have to watch XKCD change every half hour. #sigh

Wat dit stripje zo spannend maakt, is dat er op moment van schrijven eigenlijk nog niet zo gek veel is gebeurd, hoewel er zo’n beetje elk half uur wel iets is veranderd de laatste uren. Het meisje is op haar rug gaan liggen en, wat later, op een net andere manier. Tijdens het schrijven van dit stukje is Cueball gaan staan.

Wait for it.

Ineens ging hij lopen.xkcd.comxkcd.com

En hóe het gebeurt is ook niet echt duidelijk, getuige de discussie van fans en kenners op het xkcd-forum. Duidelijk is dat het geen bewegend gifje is, en geen heel langzaam ladende video. Een van de forumbezoekers ziet daar juist de lol van in:

“I am loving this. We have no way to cheat the system, just wait for time itself to pass before seeing the next tiny bit of movement in the story.”

Xkcd neemt dus de tijd vandaag. Hoe lang? Niemand die het weet behalve Monroe. Op het forum doet iemand de suggestie dat dit stripje voor hetzelfde geld jááren door kan gaan. Waarom niet?

“Guys,

Imagine how long this could feasibly go on for. As someone on explainxkcd pointed out, 5 years from now, there very well could be a tree growing there. They’re simple enough to draw. He could just do them whole batches at a time. Who knows?”

Overigens lijkt het nu wel erg druk op xkcd.com, waardoor de comic niet altijd even goed wil laden. Geduld werd toch al gevraagd.

Update: het gedeelte rechts in het stripje lijkt te ‘golven’. En het mannetje lijkt de temperatuur met z’n teen te voelen. Zitten ze op een strand?