Dijsselbloem: geen spijt van uitlatingen over redding Cyprus

Dijsselbloem in de uitzending van Pauw & Witteman van maandagavond.
Dijsselbloem in de uitzending van Pauw & Witteman van maandagavond. Beeld: Uitzendinggemist.nl

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft geen spijt van zijn uitlatingen over de redding van Cyprus. Dijsselbloem kreeg maandag veel kritiek over zich heen nadat hij had gezegd dat bij toekomstige reddingsoperaties van landen en banken de belastingbetaler zoveel mogelijk moet worden ontzien.

“Ik sta voor die beleidslijn”, zei Dijsselbloem maandagavond in Pauw en Witteman. “Dat vindt de financiële wereld niet altijd even fijn om te horen.”

De internationale beurzen daalden maandag direct na de uitlatingen van Dijsselbloem die hij deed in een interview met Reuters en de Financial Times. Dit bewijst volgens hem dat de ‘trauma’s van eurocrisis zo vers zijn dat je dit soort reacties krijgt’.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dijsselbloem: aanpak Cyprus niet als blauwdruk aangeduid

Hij ontkende wel dat hij de aanpak van Cyprus als blauwdruk had aangeduid in het interview. “Ik heb vandaag pas geleerd wat het Engelse woord voor blauwdruk is.”

Eerder op avond verspreidde hij hier al een verklaring over met de tekst:

Cyprus is a specific case with exceptional challenges which required the bail-in measures we have agreed upon yesterday. Macro-economic adjustment programmes are tailor-made to the situation of the country concerned and no models or templates are used.

Felle kritiek buitenlandse commentatoren

Buitenlandse commentatoren uitten felle kritiek op de uitlatingen van Dijsselbloem. Zo schreef Financial Times-columnist Paul Murphy in een blog:

Dijsselbloem, besef dat onvoorzichtige praatjes levens kosten. Het wordt tijd dat ze jou je baan kosten.

Onze VS-correspondent Guus Valk wijst op Twitter ook op het volgende commentaar:

Dijsselbloem benadrukte bij Pauw & Witteman dat de rekening voortaan niet naar de belastingbetaler moet gaan, maar naar degenen die risico’s hebben genomen. Cyprus was wel een heel uitzonderlijk geval, herhaalde hij.