Dijsselbloem: doet pijn daar waar de problemen het grootst zijn

“Het akkoord betekent een einde aan de onzekerheid, vooral voor het Cypriotische volk”, zei Jeroen Dijsselbloem vannacht. De voorzitter van de Eurogroep sprak van een “moeilijke weg” en stelt dat de pijn nu vooral gevoeld gaat worden daar waar de problemen het grootst zijn.

“Het akkoord betekent een einde aan de onzekerheid, vooral voor het Cypriotische volk”, zei Jeroen Dijsselbloem vannacht. De voorzitter van de Eurogroep sprak van een “moeilijke weg” en stelt dat de pijn nu vooral gevoeld gaat worden daar waar de problemen het grootst zijn.

Dijsselbloem sprak vannacht op een persconferentie en verdedigde de harde aanpak van de grote Laiki bank.

“Spaarders met meer dan een ton op de bank moeten hun verlies nemen. Hoe zwaar die verliezen zijn, is nog niet duidelijk, dat wordt in de komende weken berekend. Maar verwacht wordt dat Laiki zo 4,2 miljard euro oplevert. De maatregelen treffen nu vooral de posities waar de problemen het grootst zijn: de grote banken.”

In het akkoord worden alleen de twee grote banken van Cyprus aangepakt. Een belasting voor de hele bankensector wordt daarmee vermeden. Bedragen tot honderdduizend euro worden bij alle banken gegarandeerd, benadrukte Dijsselbloem.

‘Staatseigendommen privatiseren’

Voor de aanpak van de twee grote banken is geen goedkeuring nodig van het Cypriotische parlement.

“De actie valt onder het resolutiemechanisme waarmee het parlement vlak voor het weekend mee instemde. De banken zullen moeten herstructureren. Budgetten moeten worden gekort, er moet structureel hervormd worden en staatseigendommen moeten worden geprivatiseerd.”

De heropening van de banken wordt vandaag overdag besproken door de centrale bank van Cyprus en de Europese Centrale Bank en de Europese Banking Authority.

    • Jules Seegers