Kijken: het ‘slechtste interview ooit’ van de knuffelburgemeester van Londen

Boris Johnson heeft normaal niet zo’n moeite met interviews. Gisteren op de BBC werd het de excentrieke burgemeester van Londen echter heel moeilijk gemaakt.

Boris Johnson zit met de handen in het haar na zijn interview op de BBC. Foto via The Guardian

Boris Johnson dacht wel even rustig in The Andrew Marr Show aan te schuiven voor een kort interview op de zondagochtend. Daar slaat de excentrieke burgemeester van Londen zich meestal gemakkelijk doorheen. Maar toen interviewer Eddie Mair begon over een documentaire over Johnson die later die avond op de BBC zou worden uitgezonden, volgden er een paar bijzonder pijnlijke minuten. The Guardian noemt het al “het slechtste interview dat hij ooit gegeven heeft”.

Boris Johnson wordt nog aangekondigd als “dé politicus die een lach op iedereens gezicht kan toveren”. Maar de sfeer wordt daarna wat grimmiger. Hij wordt aan de tand gevoeld over enkele beschuldigingen die in de documentaire aan bod komen: klopte het dat hij destijds was ontslagen als journalist bij The Times, omdat hij quotes had verzonnen? Had hij inderdaad, toen hij nog in het parlement zat, over een buitenechtelijke affaire gelogen tegenover partijleider Michael Howard? En had hij niet een vriend het adres van een journalist gegeven, zodat die hem in elkaar kon slaan?

Rond 8.23 minuten begint Mair over de documentaire:

Wat het des te pijnlijker maakt, is dat de normaal zo gevatte Johnson de beschuldigingen maar moeilijk weet te pareren. “Weet je zeker dat je kijkers willen dat we het hierover hebben?”, vraagt Johnson nog in een poging onder de vragen uit te komen. “Ja.” Nou vooruit, hij had inderdaad wat ‘schuurpapier’ gebruikt in quotes, zoals hij het zelf noemt. Over het liegen over de affaire is hij niet heel duidelijk en het geven van het adres van een journalist, zodat een vriend die in elkaar kon slaan: ach, er is uiteindelijk niets gebeurd. “You’re a nasty piece of work, aren’t you?”, zegt Mair tegen hem.

Sluwe vos vermomd als teddybeer

In de documentaire wordt hij al omschreven als een “sly fox, disguised as a teddybear”. De beschuldingen zijn een nieuw smetje op zijn imago als knuffelpoliticus van Groot-Brittannië, waar hij als rockster te boek staat, bekend van zijn passie voor de fiets, zijn hoogblonde vogelnestkapsel en grappige opmerkingen. Hij is misschien wel de bekendste politicus daar en hij wordt gezien als dé opvolger van David Cameron. Dat zou hij best willen proberen, zei hij een week geleden. Maar hij ontkende niet veel later dat dit gaat gebeuren.

Maar er wordt al vaker getwijfeld over wat Johnson nu eigenlijk kan. Wat heeft hij eigenlijk al gedaan voor zijn stad Londen? En al dat charisma ten spijt, hij is ook “volledig onbekwaam” premier te worden, volgens een columnist van The Guardian. Hij wordt bovendien achtervolgd door controverse. Zo is hij beschuldigd van racisme en lag hij onder vuur, omdat hij de rouw om een in Irak overleden man uit Liverpool “buitenproportioneel” had genoemd.

Hier is een profiel van Johnson te lezen. Hieronder is hij te zien in vrolijker tijden:

Johnson komt vast te zitten aan een kabel bij de vieren van de Olympische Spelen in Londen vorig jaar.Foto Barcroft Media /Landov via ABC NewsFoto Barcroft Media /Landov via ABC News

    • Frank Huiskamp