D66 verbaasd om pleidooi eigen senator Van Boxtel

Bij de D66-fractie in de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op het pleidooi van de eigen senator Roger van Boxtel voor een nieuwe formatie. Gisteravond zei Van Boxtel in het KRO-programma Oog in Oog dat het kabinet beter tot een structurele oplossing kan komen voor een meerderheid in de Eerste Kamer, dan steeds te rekenen op gedoogsteun voor kleine onderwerpen. „Ik zou het (een tussenformatie, red.) niet onverstandig vinden, omdat dit kabinet eigenlijk gewoon vier jaar moet blijven zitten.”

Alexander Pechtold, de politiek leider van D66, weerspreekt die woorden. „Wij willen dat er een stabiel kabinet regeert, maar we zijn wel een oppositiepartij. Vier jaar dit kabinet hoeft van mij echt niet. Er valt met ons overal over te praten, maar voorlopig is er geen sprake van een nieuwe formatie. Een structurele oplossing hangt zeer af van waar de polder mee komt.” In afwachting van het overleg tussen werkgevers en werknemers lijken onderhandelingen op grote dossiers in de Tweede Kamer vrijwel stil te liggen.

Het idee van een tussenformatie werd begin deze maand ook al door VVD-coryfee Hans Wiegel geopperd in deze krant. Volgens hem moeten VVD en PvdA kabinetsposten aanbieden aan CDA en D66 in ruil voor steun in de Eerste Kamer, waar het kabinet acht zetels te kort komt.

Pechtold benadrukt dat de vijf zetels van D66 niet voldoende zijn om het kabinet te helpen. „Als het kabinet opnieuw wil formeren, zullen ook anderen moeten bewegen.”