CSM verkoopt bakkerijdivisie en richt zich nu op biotech

CSM verkoopt zijn bakkerijdivisie aan Rhône Capital voor ruim 1 miljard euro. Dat maakte het bedrijf deze ochtend bekend. Het investeringsfonds zal de gehele divisie overnemen, behalve Caravan Ingredients in Noord-Amerika. CSM schat dat de netto-opbrengst van de verkoop rond de 850 miljoen euro ligt. In het derde kwartaal van dit jaar, zo laat topman Gerard Hoetmer weten, moet de verkoop rond zijn. De verkoop van de zogeheten Bakery Supplies moet nog goedgekeurd worden door financiële autoriteiten, maar Hoetmer verwacht dat dat geen problemen zal opleveren.

Rhône Capital zal de merknaam CSM overnemen. Wat de nieuwe naam van CSM zal worden, is nog niet bekend, „maar wordt voor eind dit jaar bekendgemaakt”.

Met de verkoop lijkt het bedrijf uit Diemen in niets meer op het bedrijf dat in 1919 werd opgericht onder de naam Centrale Suiker Maatschappij. De suikerdivisie verdween in 2007, al eerder werden de levensmiddelen (Hak en Honig) en snoep (Venco en Red Band) verkocht.

Tot vandaag richtte CSM zich nog op twee bedrijfstakken: de bakkerijproducten en de biotech. „We kunnen het ons niet veroorloven om beide takken te laten groeien”, zegt Hoetmer. De bakkerijtak verkocht onder meer halffabricaten aan bakkerijen. In 2012 was er bij de bakkerijdivisie voor het eerst sinds 2010 weer groei te zien. Voorwaarde van overname door Rhône Capital was dat ze de gehele tak zouden overnemen. „Ze bouwen voort op een sterke basis”, zegt Hoetmer. „Maar”, zo laat hij ook weten, „het is aan hen om te beslissen wat ze ermee doen.”

CSM gaat zich nu dus volledig op de biotechnologie richten. Het bedrijf is al marktleider op het gebied van melkzuurtoepassingen. CSM telt momenteel twee biotechbedrijven: Purac in Gornichem en Caravan Ingredients in de Verenigde Staten.

Een deel van de winst van de verkoop van de bakkerijdivisie zal gaan zitten in het „bouwen van en investeren in fabrieken”, laat Hoetmer weten. Maar er zal ook rekening gehouden worden met de aandeelhouders van het bedrijf. Al is er nog niet besloten hoe dan precies, zegt Hoetmer.