Controversiële biopic Phil Spector dan eindelijk op tv: commotie terecht?

De Amerikaanse betaalzender HBO zond gisteren de langverwachte biopic uit over Phil Spector, de legendarische muziekproducer. De film was vooraf onderwerp van veel discussie. Terecht?

Al Pacino als producer Phil Spector naast zijn advocate Linda Kenney, gespeeld door Helen Mirren.
Al Pacino als producer Phil Spector naast zijn advocate Linda Kenney, gespeeld door Helen Mirren. Foto AP-HBO/ Phil Caruso

Er was vooraf een hoop te doen over de inhoud van de biografische film over de legendarische muziekproducer Phil Spector: de moord op B-actrice Lana Clarkson, waarvoor Spector in 2009 werd veroordeeld, zou worden “verheerlijkt” in de film. Bovendien zou de suggestie worden gewekt dat ze zelfmoord had gepleegd. Gisteren zond de Amerikaanse zender HBO de beladen film dan eindelijk uit, op 19 mei zendt de Nederlandse HBO hem uit om 20.30 uur. Was de ophef achteraf terecht? We nemen wat recensies door.

Bekijk de trailer van de film:
http://youtu.be/hJK4i_K_38E

Het drama begint met de moord en gaat vervolgens voornamelijk over het proces tegen Spector, in de film gespeeld door Al Pacino. Zijn relatie met zijn advocaat Linda Kenney Baden, gespeeld door Helen Mirren, staat daarin centraal. Zij begint gedurende het proces te geloven in Spector’s onschuld.

‘Pacino geweldig’, maar de film is ook ‘verrassend gewoontjes’

De film van regisseur David Mamet is maar lauw ontvangen door recensenten. Op Metacritic, een site die recensies verzamelt en middelt, scoort het een 65 uit 100. De San Francisco Chronicle is erg positief over de film:

“Mamet levert goed werk af, maar dat doet eigenlijk de hele cast, onder wie Al Pacino als Spector en Helen Mirren als advocate Linda Kenney Baden. Een deel van het plezier komt van het kijken naar deze twee acteertitanen.”

Ook The New York Post is lovend, vooral over Pacino’s werk als Spector. Het noemt het “a helluva tale”, verteld door een “meester in de dramaturgie”.

Maar niet iedereen deelt die mening. In een ronduit negatieve recensie noemt Slate het een “project van ijdelheid, een potentiële campklassieker over zelfverrijking en megalomanie”. The Boston Globe vindt het, op Pacino’s acteerwerk na, verrassend gewoontjes.

Maar hoe zit het nou met de commotie?

Belangrijker is, gezien alle commotie vooraf, of de kritiek van zowel de kant van Phil Spector, als die van Lana Clarkson terecht is. Vreemd, maar misschien met het oog op die ophef ook weer niet, is dat HBO voordat de film begon een disclaimer liet zien: de film was niet gebaseerd op waargebeurde feiten. Het viel recensenten ook meteen op:

“Al Pacino zet Spector herkenbaar neer, Spector, die een ongelofelijke carrière had en een paar van de bekendste nummers uit de jaren zestig produceerde, en ook meer pruiken had dan Imelda Marcos opzichtige schoenen. (…) Helen Mirren is plausibel: de scepticus die de gepassioneerde advocaat wordt en de verstandige plaatsvervanger van de kijker.”

Toch is de disclaimer van HBO niet onterecht, vinden anderen. The Los Angeles Times noemt het een “smoothie van verkeerde informatie”. Indiewire lijkt bovendien de ophef vooraf te snappen:

“Kijkers wordt de theorie voorgeschoteld dat Clarkson zichzelf heeft gedood, teleurgesteld dat ze niet slaagde als actrice.”

Spector: van excentrieke producer tot moordenaar

De inmiddels 73-jarige Phil Spector zit momenteel een gevangenisstraf van negentien jaar tot levenslang uit. Hij begon begin jaren zestig met de zogenoemde Wall of Sound bij zijn producties. Geluid werd zo diffuus mogelijk opgenomen, waarbij instrumenten moeilijk te onderscheiden zijn. Hij werd ook bekend als de man achter beroemde meidengroepen als The Ronettes en The Crystals.

Gedurende de jaren zeventig trok hij zich steeds meer terug. Hij maakte nog een controversieel album met Leonard Cohen en End of the Century van de Ramones, maar geruchten gingen ook rond dat hij de band had bedreigd met een pistool tijdens het opnemen.

In 2003 werd het lichaam van de 40-jarige actrice Lana Clarkson gevonden in Spector’s huis. Spector zou naar buiten zijn gekomen, waar zijn chauffeur stond te wachten, en tegen hem hebben gezegd: “I think I just killed somebody.” Spector heeft altijd zijn betrokkenheid ontkend.

Clips uit een interview dat Spector in 2005 gaf, toen hij al verdacht werd van de moord op Clarkson: