Climax op climax bij Sandés trefzekere soul

Pop

Emeli Sandé. Gehoord: 23/3 Paradiso Amsterdam. ****

Emeli Sandé bezit het onweerstaanbare vermogen een zaal vol mensen aan het zingen te krijgen. Haar muziek heeft het uitbundige van gospel, de inspiratie van soul en de kitschfactor van de betere pophits. Een vol Paradiso had zaterdag aan een half woord genoeg om Sandé (26) de ontvangst van een nieuwe popheldin te geven. De muziek van haar debuutalbum Our Version Of Events, nog maar een jaar oud, klonk als een parade van vertrouwde popklassiekers.

De Schotse zangeres die haar eerste voornaam Adele wijselijk wegliet om niet verward te worden met die andere Adele, rekent Nina Simone en Joni Mitchell tot haar grote voorbeelden. Haar muziek heeft opvallend veel gemeen met de manier waarop Madonna de Amerikaanse gospeltraditie slim naar haar hand zette in hits als Like a prayer. Met haar indrukwekkende stembereik zingt Sandé de sterren van de hemel, al mist ze het rafelrandje van ruigere soulzangeressen. Haar soul is beheerst en trefzeker.

Sandé heeft geen songs van anderen nodig om een avond te vullen. Ze schreef al samen met Alicia Keys en is net zo goed thuis in hiphop en r&b als in zoete popmelodieën. De fakkelballade Heaven is een proeve van haar veelzijdigheid: eerst galmend en statig, daarna accelererend tot een wervelend dansnummer. Ze speelt met hoge noten en betrekt de hele zaal bij haar romantische verwikkelingen. Het drama van Suitcase is voelbaar: zijn kleren zijn weg maar zijn sleutel ligt er nog.

Ze is net zo goed op haar plaats in de statige Royal Albert Hall waar ze haar pas verschenen livealbum opnam, als in de clubatmosfeer van een kolkend Paradiso. Sterke songs als My kind of love en Read all about it werden zo fanatiek meegezongen dat Sandé haar uitmuntende achtergrondzangers regelmatig een adempauze kon geven. Met haar stuwende band stapelde ze climax op climax. Zelfs alleen achter de piano wist ze het niet klein te houden: Emeli Sandé blinkt uit in uitvergrote emoties die zelden hun doel missen.

    • Jan Vollaard